Det rekordlave rentenivået i Norge og internasjonalt gjør det vanskeligere enn noen gang å spå retningen på aksjemarkedet, mener toppsjef Egil Herman Sjursen i Holbergfondene.

- Vi har ingen erfaring med der vi er i dag, sier Holbergsjefen til DN.

Nullrenter

Statistikk fra det amerikanske analysebyrået Richard Bernstein viser at det er en sterk korrelasjon mellom prisstigning/rente og verdiene i aksjemarkedet de siste 50 årene. Jo lavere renter, desto mer tenderer aksjemarkedet mot høyere verdsettelse, påpeker Sjursen. Utfordringen er at rentene aldri har vært lavere.

- Lave renter og lav prisstigning, gir gode dager i aksjemarkedet. Problemet oppstår her; hvordan skal vi prise aksjemarkedet i en verden med nullrenter?, sier Sjursen

- Observasjonen er at vi er i et territorium som hvor det er litt vanskelig å si hvor aksjemarkedet skal gå videre, og hvor fort det eventuelt skal gå opp, sier han.

Større sprik

Et bilde på usikkerheten får man også om man ser på forventet avkastning på amerikanske 10-årige obligasjoner, mot forventet avkastning i aksjemarkedet. Disse kurvene, som tradisjonelt har nær fulgt hverandre, peker i motsatt retning de neste 12 månedene, ifølge finanstoppen.

- Estimatene i rentemarkedet faller og faller, og forventet avkastning i aksjemarkedet faller, men forskjellen er ganske formidabel, sier Sjursen.

Spørsmålet er hva som skjer når renten på lange amerikanske statsobligasjoner begynner å stige, som kanskje er neste "store bevegelse", ifølge Holberg-toppen.

- Det er klart at dette vil påvirke grafen, men kanskje i en annen retning enn at aksjer skal stige veldig mye, sier Sjursen.

Fremtvinger risikotakning

På Holbergfondenes årlige investorseminar i Oslo tirsdag er det Norden som står i fokus.

Til tross for at nordiske aksjer har gitt en årlig meravkastning på tre prosent mot globale aksjer de siste 45 årene, er Norge på bunn når det gjelder aksjeinvesteringer, ifølge OECD.

Sjursen tror dette er ferd med å endre seg, og peker på det lave rentenivået som én viktig driver. Null i innnskuddsrente og betydelig lavere forventet avkastning på pensjonsmidlene gjør at flere nå tar grep om egen pensjonssparing. Der har man spesielt mye å gå på i Norge, mener toppsjefen.

- Sparingen er økende, og viljen til å ta risiko er økende. Det gjør at vi kommer til å se et tilsig i markedet, sier Sjursen.

Vil være nervøst

Oslo Børs vaker rundt historiske toppnivåer til tross for at oljerelatert sektor har svekket seg betydelig i kjølvannet av oljeskrellen det siste året. Sjursen påpeker at råvaretunge børser vil svinge mer enn normalt, men over tid gi bedre avkastning.

Folk sparer også mer når utsiktene forverrer seg, opplyser han til DN.

- Det kommer til å komme korreksjoner, og det er da det gjelder å stå den av, og ikke selge seg ut, sier Holberg-sjefen.

Det er også budskapet til forvalter Roar Tveit, som forvalter fondet Holberg Kreditt, som investerer i selskapsgjeld. Han trekker frem skadeskutte John Fredriksens Seadrill, som en langt bedre investering i dag enn før oljesmellen.

- Det kommer til å komme negative nyheter og en del av de selskaper vi har kommer til å oppleve utfordrende markedssituasjoner fremover, sier Tveit.

Ser til oljefondet

Statssekretær Jon Gunnar Pedersen i Finansdepartementet snakket om verdiskapning på norsk, der han vektla "konsistens, kontinuitet og erfaring" sydd sammen av det han mener er den viktigste norske verdien; "tillit".

I sitt foredrag "Fra skog til olje og tilbake igjen", trakk han også frem oljefondet.

- Den norske staten er det beste eksempelet på at sparing i aksjer har noe for seg, sier Pedersen.

Les også:
Mener oljebransjen må gå fra Mercedes til Toyota
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.