DNO-aksjen stiger nye 2,5 prosent nå på formiddagen og handler til kurs 14,50 kroner. Det er svært gode nyheter for investorene som deltok i den kontroversielle DNO-emisjonen på 975 millioner kroner til kurs 13,25 kroner. Investorene har dermed en positiv avkastning på over ni prosent.

For Hermanrud og Swedbank er det derimot krise siden DNO-aksjen sto i 10,2 kroner ved inngangen til april da aksjen ble tatt inn i Swedbanks shortportefølje. Dagens kurs på 14,5 kroner gir en positiv avkastning på over 40 prosent så langt i april. Dette kommer til å bli ødeleggende for shortporteføljens avkastning i april, gitt at kursen holder seg like høy eller stiger mer.  Hermanrud har hatt en god dreis på shortporteføljen lenge nå, men april kan altså bli et unntak.

Swedbank hadde flere argumenter for å shorte DNO-aksjen. Blant argumentene var en rekke kritiske spørsmål knyttet til emisjonen på 975 millioner kroner, kraftig økning i arbeidskapital, svak forventet kontantstrøm for 2015 og mulig negativ inntjening per aksje.

Men investorene i aksjemarkedet bekymrer seg åpenbart ikke for den slags. En viktig årsak til DNO-aksjens kraftige kursoppgang i april antas å være oppkjøpsrykter knyttet til Genel Energi som også har stor oljevirksomhet i Nord-Irak.

Genels konsernsjef Tony Hayward skiftet nylig rolle i selskapet og det satte i gang spekulasjoner om at det kan komme et oppkjøpstilbud på selskapet. Også DNO er et yndet objekt for oppkjøpsspekulasjoner. Selskapet har som Genel eierandeler i det svært attraktive Tawke-feltet, men den som kjøper DNO får også på kjøpet en uhyre stor risiko knyttet til den omfattende uroen i Irak. Det kan innebære alt fra rene krigshandlinger i regionen hvor oljefeltet ligger og nytt politisk styre med den risiko det innebærer for at DNO mister sine eierandeler i Tawke.     

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.