De lave gjødselprisene kan gi gode oppkjøpsmuligheter for Yara, blant annet i Nord-Amerika.

Det sier konstituert konsernsjef Torgeir Kvidal til TDN Finans etter kvartalspresentasjonen til Yara fredag.

- Man må i alle fall legge til grunn at Kina fortsetter å balansere markedet på sine kostnadsnivå fremover. Om noen år frem ser vi at det kommer ganske mye ny kapasitet inn i markedet, særlig i Nord-Amerika. Hvis det slår ut i lavere nitrogenpriser er det åpenbart at noen vil være mer villige til å selge, sier Kvidal.

Han mener Yara har tilpasset seg ganske moderate utsikter for nitrogen globalt fremover, spesielt for urea.

- Generelt kan man si at mulighetene for oppkjøp er større i den lavere enden av syklusen med tanke på gjødselpriser, sier Kvidal.

Han understreker at Yara hele tiden vurderer muligheten for å bruke kapital på oppkjøp opp mot investeringer i eksisterende virksomhet, som fjerning av flaskehalser, og utbyttebetalinger.

- Vi har en solid balanse og det er stadig muligheter som dukker opp på tanke på oppkjøp. De fleste mulighetene takker vi nei til. Det kan handle om at vi mener de ikke passer for oss eller vi ser at det ikke så store synergier at vi bør vinne budkonkurranse. Eventuelt har selgerne for store prisambisjoner eller vi blir ikke enige av andre grunner, sier Kvidal.

Han legger til at Yara jevnlig har slike prosesser pågående på et tidlig eller litt mer detaljert stadium.

Les også:
- Det er veldig lett å tjene penger

Mislykket short for Hermanrud  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.