Lakseprodusentene på Oslo Børs stiger 3 til 4 prosent fredag på forventning om lavere tilbud fra Chile, med påfølgende prisoppgang, skriver IntraFish fredag.

- Hvis tallene som er sitert i pressen stemmer, og en ikke kan finne erstatning for smolten, kan det få stor effekt, sier analytiker Alexander Aukner i DNB Markets til IntraFish.

IntraFish skriver fredag at over åtte prosent av Chiles lakseyngel og smolt befinner seg innenfor faresonen rundt Calbuco-vulkanens utbrudd. Det tilsvarer 25 millioner smolt.

- Det er fortsatt mye usikkerhet rundt situasjonen, og vanskelig å være for bastant. Foreløpig vet vi ikke hvor mye utfordringer dette fører til. Vi vet heller ikke hvor mye en kan kompensere for tap gjennom økt produksjon i andre områder, eller økt bruk av smolt med dårligere kapasitet, sier Aukner.

Han er imidlertid tydelig på at effektene er positivt for markedsbildet. DNB-analytikeren tror også at nettoeffekten er positivt for Marine Harvest. Dagens aksjekursoppgang er «fair», mener han.

Tore Tønseth, analytiker i Sparebank 1 Markets, mener at det er «veldig positive nyheter for alle andre regioner enn Chile». Han viser til rykter om at 20-30 millioner smolt skal være tapt.

På Oslo Børs er Marine Harvest opp 2,6 prosent fredag, mens Lerøy Seafood og SalMar stiger henholdsvis 4,0 og 3,8 prosent.

Les også:
- Det er veldig lett å tjene penger
Norwegian risikerer politianmeldelse
Her er det oppdaget et gigantisk basseng med magma (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.