Riulf Rustad har spesialisert seg på å gå inn i selskaper med problemer for å omstrukturere dem og tjene mye penger på oppturen. Fredag måtte han imidlertid gi opp oljeserviceselskapet Cecon og levere det til skifteretten. Rustad, som er styreleder i selskapet, har tapt det han selv anslår til et «ukjent millionbeløp». Cecon eier indirekte et rørleggingsfartøy og har ytterligere to under bygging.

Med et offshoreservicemarked som har tørket kraftig inn, ser imidlertid Rustad store muligheter som investor.

– Det er masse som skjer. Det går veldig for nedover for endel systemer. Jeg har det mer travelt enn noensinne, sier han.

– Du ser nå på oljeserviceselskaper som sliter?

– Ja det er det jeg jobber med. Jeg investerer i olje, oljeservice og shipping, sier Rustad.

Han ser ikke lyst på utsiktene innen oljeservice.

– Jeg tror det blir veldig tøft for oljeservice. Jeg tror dette kommer til å ta noen år. Dette sjokket, i forhold til det forrige, er mye tøffere. Finanskrisen var ikke så spesifikk. Her er det masse selskaper som sliter med balansene sine, gjeld tatt opp i gode tider som de ikke evner å betjene. Det blir masse restrukturering, sier Rustad.

– Hvilke selskaper er du inne i nå?

– Det har jeg ikke tenkt å kommentere, sier han.

Før konkursen ble Cecon priset til i underkant av 30 millioner kroner på Oslo Børs.

Dårligst noensinne

Offshoreserviceselskapet Cecon, som Rustad leverte til skifteretten fredag, er et holdingselskap som eier rundt 80 prosent av det skipseiende selskapet Rever Offshore. Dette selskapet eier et rørleggingsfartøy og har ytterligere to under bygging ved et kanadisk verft som selv har fått finansielle problemer. Det er ikke lenger enn siden i høst at selskapet lå an til å vinne milliardkontrakter i Brasil. Men de kontraktene ble satt på hold da kunden Petrobras nærmest ble lammet av tidenes største brasilianske korrupsjonssak. Til slutt var det et garantikrav knyttet til en kontrakt med det franske oljeselskapet GdF som sendte Cecon inn i skifteretten med det Rustad anslår er netto 50 millioner kroner i kreditorkrav.

Virksomheten i Rever Offshore drives videre, men også det selskapet har store finansielle utfordringer. I Rever Offshore er det obligasjonslån på 100 millioner dollar og byggefinansiering på 135 millioner dollar.

Rustad har tidligere beskrevet 2014 som det verste året noensinne.

– Jeg har holdt på som investor i 25 år, og 14 år alene. Fjoråret ble det første året jeg taper penger, legger han til.

Rustads investeringsselskapet Ousdal hadde en egenkapital på drøyt 55 millioner kroner ved inngangen til fjoråret.

– Jeg skjønte at året ville bli dårlig da oljeprisen tok et svalestup fra 85 dollar i midten av oktober. Det rev med seg ganske mye verdier på papiret. Det ble en brutal slutt på året. Så hvis oljeprisen holder seg der nede, ser det ikke veldig festlig ut fremover, sa Rustad til DN i januar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen