Oslo Børs sluttet svakt opp mandag. Yara International og Seadrill tynget børsen, mens Statoil snudde opp i løpet av dagen.

UBS skrev i en oppdatering mandag at de fremdeles råder investorene til å være forsiktige med oljesektoren. De mener at verdsettelsene er krevende gitt dagens fundamentale faktorer.

Meglerhuset anslår at oljeprisen vil hente seg inn til 80 dollar per fat i 2017, for deretter å normaliseres på 90 dollar per fat fra 2018.

Dagens verdsettelser tilsier imidlertid allerede en oljepris på 80 til 85 dollar fatet, fremgår det.

Ettersom UBS venter at oljeprisen skal stige fremover foretrekker de mer oppstrøm-fokuserte selskaper som Statoil, BG Group og Eni innen sektoren.

Bank of America skriver i en oppdatering at de venter en Brent-pris på 63 dollar ved utgangen av andre kvartal 2015. Meglerhuset oppjusterer også sitt Brent-anslag for 2016 til 62 dollar per fat fra tidligere 58 dollar, ifølge Bloomberg News.

Statoil endte opp 0,7 prosent til 156,50 kroner, omsatt for 493 millioner kroner.

Yara International la frem sin kvartalsrapport på fredag og aksjen endte ned 2,3 prosent. Mandag falt aksjen ytterligere 1,7 prosent til 397,10 kroner.

Credit Suisse kutter kursmålet på Yara-aksjen med ti kroner til 410 kroner og gjentar nøytralanbefaling. Meglerhusets hovedbekymring er hvorvidt Yaras resultater er levedyktige med de nåværende markedsforholdene for olje, gjødsel og valuta.

Arctic Securities holder på sin side Yara-kursmålet uendret på 400 kroner, og gjentar salgsanbefaling.

Meglerhuset venter dempede ureapriser fremover, med økt usikkerhet som følge av økninger i produksjonskapasitet utenfor Kina, kombinert med høye kinesiske eksporter.

Arctic-analytikerne tror den neste nøkkelbegivenheten for Yara-aksjen blir kunngjøringen av nitratprisen i Europa for 2015/16-sesongen, som vil si noe om «run rate»-resultatet per aksje. Også Credit Suisse fremholder dette som en viktig katalysator.

Også Seadrill trakk ned mandag. Citi nedgraderer aksjen til salgsanbefaling fra nøytralanbefaling, ifølge en oppdatering mandag, og kutter kursmålet til 72 kroner fra 76 kroner.

Meglerhuset mener markedsverdsettelsen ikke reflekterer balanserisikoen og de stadig svakere utsiktene.

Til tross for at dypvannsratene har falt med 40 prosent det seneste året, tror Citi at ratene kan falle ytterligere 30 prosent før man finner en bunn, ettersom etterspørselen ser ut til å skuffe, på lavere aktivitetsnivå.

Når Citi-analytikerne tar høyde for fremtidig riggskraping, kommer de frem til at kapasitetsutnyttelsen i flytersegmentet vil falle med ytterligere 20 prosent, og fremhever at 55 enheter vil bli ledige bare i 2015.

For Seadrills del, fremholder Citi at minst 40 prosent av flåten står uten kontrakt for 2016, og at det derfor er nedsiderisiko til både konsensusestimatene og markedets og kreditorenes verdsettelse av flåten, ettersom flere vil bli inaktive.

Seadrill falt 1,5 prosent til 88,05 kroner, omsatt for 235 millioner kroner.

Golden Ocean meldte mandag morgen at det har inngått en salg-tilbakeleieavtale med Ship Finance for åtte capesize-skip. Samlet salgsverdi er 272 millioner dollar. Selskapet har også solgt to eldre skip, og fire nybygg.

Aksjen startet dagen opp nær fem prosent, men falt senere tilbake og ble handlet i negativt terreng før den sluttet opp 0,6 prosent.

Clarksons Platou Securities skriver at transaksjonene styrker selskapets balanse, og mener at de er fornuftige gitt dagens markedssituasjon.

Analytikerne viser til uttalelser fra ledelsen i selskapet om at prisingen av kontraktene og skipene kan representere en bunn i markedet, og at en sterk balanse er viktig i en markedssituasjon hvor muligheter kan oppstå.

Dette åpner for konsolidering på et senere tidspunkt, fremholder meglerhuset.

Selskapet selv understreker at avtalene ikke betyr at det går bort fra sin strategi om å være med på å konsolidere markedet, og skriver at tiltakene er med på å posisjonere selskapet for interessante muligheter «de kommende månedene».

Clarksons Platou Securities gjentar sin salgsanbefaling på Golden Ocean-aksjen, og viser til at nåværende aksjekurs er betydelig høyere enn verdijustert egenkapital og utsikter til utbytte skulle tilsi.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 0,11 prosent til 652,08 poeng, omsatt for 3,5 milliarder kroner.

Les også:
Nye rekordnivåer på Wall Street
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.