Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som Oljefondet, fikk en samlet avkastning på 5,3 prosent i første kvartal 2015, viser kvartalsrapporten som fondet la frem onsdag.

Dette tilsvarer en avkastning på 401 milliarder kroner. Til sammenligning er den norske stats samlede utgifter på 1199 milliarder i året, eller i gjennomsnitt 300 millliarder i kvartalet.

Med andre ord har avkastningen i Oljefondet i alle fall på papiret finansiert hele Norge så langt i år - og vel så det.

Slik fordelte avkastningen seg:

  • Avkastning aksjer: 7,5 %
  • Avkastning renter: 1,6 %
  • Avkastning eiendom: 3,1 %
  • Samlet avkastning: 5,3 %

Den samlede avkastningen på aksje- og renteinvesteringene var 0,2 prosentpoeng høyere enn referanseindeksen.

- Første kvartal var preget av store prisbevegelser i det europeiske markedet. Etter en svak avkastning for europeiske aksjer i fjoråret så vi en oppgang i dette markedet i første kvartal, sier Yngve Slyngstad, leder for Norges Bank Investment Management i en melding.

Kroneavkastningen i kvartalet var den beste noensinne. En må tilbake til 2009 for å finne de to nest beste kvartalene i fondets historie. I tredje og andre kvartal 2009 var fondets avkastning på henholdsvis 325 og 270 milliarder kroner.

Kronekursen svekket seg mot mange av hovedvalutaene i løpet av kvartalet. Dette bidro til å øke fondets verdi med 175 milliarder målt i norske kroner. I tillegg ble fondet tilført fem milliarder kroner.

Fondet utgjorde totalt 7012 milliarder kroner per 31. mars, hvorav 62,5 prosent var investert i aksjer, 35,3 prosent i rentepapirer og 2,3 prosent i eiendom.

Les også:

- Det lukter lang vei dnPlus

- Har vært for flinke til å vinne i Lotto  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.