Avtagende produksjon, en halvering av oljeprisen og skyhøye kostnader.

Utfordringene i oljebransjen begynte for alvor å bre om seg i høst, og er i ferd med å få ringvirkninger langt utover oljerelatert industri.

Igår kom ferske tall fra norske industriledere, som viser at dårlige tider i oljeleverandørindustrien som nå slår ut i lavere produksjon og lavere ordreinngang slår inn også ellers i norsk industri.

Les også: - Vi skal se videre forverring, det er «bankers»

Dagens Næringsliv har spurt toppsjefene i fem børsnoterte selskaper hvordan de merker oljenedturen i norsk økonomi. Slik svarte de:

 

Konsernsjef Luis Arajo i Aker Solutions:

 

Snarøya, Norge, 20-08-2014: Aker Soulutions blir delt i to. Brasilianske Luis Arajo blir ny konsernsjef for nye Aker Solutions.
Snarøya, Norge, 20-08-2014: Aker Soulutions blir delt i to. Brasilianske Luis Arajo blir ny konsernsjef for nye Aker Solutions. (Foto: Gunnar Blöndal)
- Fallende oljepris er noe som rammer hele industrien, sier han til DN.

Han understreker likevel at Aker Solutions fortsatt har en sunn ordreinngang:

- Samtidig vil vi jobbe med å forbedre både selskapet og bransjen, slik at vi sammen kan gjøre denne industrien mer konkurransedyktig. Jeg ser for eksempel økende fokus på standardiseringer i bransjen, sier han.

Les mer om dette temaet her: Mener oljebransjen må gå fra Mercedes til Toyota

 

XXLs administrerende direktør Fredrik Steenbuch:

Administrerende direktør Fredrik Steenbuch i XXL.
Administrerende direktør Fredrik Steenbuch i XXL. (Foto: DN)
- Vi følger med på butikkene våre som ligger i oljebyene Stavanger og Haugesund, men har så langt ikke sett noen endring. Under finanskrisen opplevde XXL at vi tok markedsandeler fordi folk ble mer prisbevisste, sier han.

Han mener det kommer til å bli «spennende» å se hvordan vanskene i oljebransjen slår ut hos den norske forbrukeren.

- Vi er godt rigget - i vanskelige tider tror jeg folk heller kjøper seg et par joggesko enn en ny sofa, sier han.

 

Administrerende direktør Knut Brundtland i meglerhuset ABG Sundal Collier:

Administrerende direktør Knut Brundtland i ABG Sundal Collier.
Administrerende direktør Knut Brundtland i ABG Sundal Collier. (Foto: Javad Parsa)
- Vi rammes i veldig liten grad, sier han.

Brundtland hadde forventet å blir rammet i fjerdekvartal uten at det skjedde.

- Det har fra før vært få børsintroduksjoner fra både olje- og oljeservice-selskaper. En lav markedsaktivitet har blitt enda lavere, men vi har ikke tapt så mye på det, sier han, og legger til:

- I høyrentemarkedet har vi ikke vært så store som noen av våre konkurrenter, så det har ikke rammet oss i like stor grad. Vår strategi har vært å være nordiske og brede på mange sektorer utover olje. Akkurat nå er det en stor fordel.

 

DNB-sjef Rune Bjerke:

- Fallet i oljeinvesteringer og lavere oljepris fører til lavere vekst i norsk økonomi, og i så måte blir aktiviteten lavere enn den ellers ville vært. Vi er heldigvis i den gunstige situasjonen at vi fortsatt har vekst, i motsetning til de fleste europeiske land, sier han.

Han peker på at jo lenger oljeprisen og olje- og gasselskapene holder investeringene på lavbluss, dess flere vil direkte eller indirekte få problemer.

- På den annen side har olje- og gasselskapene historisk bevist seg å være en av de mest tilpasningsdyktige virksomhetene og næringene vi har. Nå har oljeprisen klatret opp fra bunnivået vi var på, og jeg tror det er viktig å ikke deppe for mye.

 

Norwegian-topp Bjørn Kjos:

Bjørn Kjos og Norwegian rammes hardt økonomisk av streiken, ifølge analytikere. Foto: Terje Pedersen,
Bjørn Kjos og Norwegian rammes hardt økonomisk av streiken, ifølge analytikere. Foto: Terje Pedersen, (Foto: NTB scanpix)
- Vi er heldige der. Norwegian blir ikke negativt påvirket av oljenedturen. For oss er det den svake kronen som skaper problemer, sier han.

 

Konsernsjef Odd Arild Grefstad i Storebrand:

Konsernsjef Odd Arild Grefstad maner aksjonærene til tålmodighet, men selskapet bygger opp buffere for fremtiden.
Konsernsjef Odd Arild Grefstad maner aksjonærene til tålmodighet, men selskapet bygger opp buffere for fremtiden. (Foto: Mikaela Berg)
- Oljenedturen har påvirket oss lite resultatmessig. Men oljesektoren er viktig for oss, og hvis det blir færre ansatte så vil det påvirke veksten i antall som har pensjon gjennom oss.

Les også: Audi har produsert nytt drivstoff av luft og vann(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.