Onsdag ettermiddag ba de ­ansattes styrerepresentant, Ove Haaversen-Westhassel, ledelsen og de tillitsvalgte i Innovasjon Norge om et felles møte.

– Vi hadde et toppklimatoppmøte, sier Haaversen-Westhassel.

Innkallelsen kom etter at det de siste 14 dagene hadde utviklet seg en dialogform som ledelsen oppfattet som lite konstruktiv. I tillegg ble det sendt en bruddprotokoll til arbeidsgiverforeningen Spekter som forhandler avtaler på vegne av Innovasjon Norge. Avsenderne var arbeidstagerorganisasjonene Norsk Tjenestemannslag, Finansforbundet, Parat og Akademikerne.

Organisasjonene mente arbeidstagerne i virksomheten ikke hadde vært tilstrekkelig involvert i nedbemannings- eller omstillingsprosessen i Innovasjon Norge. Dette kom svært overraskende på ledelsen. Nå har de hovedtillitsvalgte i Innovasjon Norge i en uttalelse understreket at de ikke ønsker at sentrale parter skal behandle saken.

Statsforetaket opplyste mandag at 51 av virksomhetens 766 ansatte har fått beskjed at de ikke lenger har den jobben de utfører i dag. Samtidig skal Innovasjon Norge utlyse 24 nye stillinger internt.

– Situasjonen var låst. Da kalte jeg inn til et møte med ledelsen og de tillitsvalgte hvor vi diskuterte problemene. Etter møtet besluttet vi at vi ville løse problemene internt, sier Haaversen-Westhassel.

Stolt og rørt

Administrerende direktør Anita Krohn Traaseth sier hun er stolt og rørt over hvordan de hoved­tillitsvalgte og ledelsen har klart å løse situasjonen sammen.

– Hverken ledelsen eller de tillitsvalgte ønsket å fortsette den destruktive samarbeidsformen som var i ferd med å utvikle seg, sier hun.

Viseadministrerende direktør Toril Bariusdotter Ressem ­understreker at omfattende omstillinger og nedbemanninger naturlig ­skaper frustrasjon.

– Det skaper bekymringer. At de ansatte mener de ikke har fått nok informasjon, er helt naturlig og noe man må forvente. Det blir aldri godt nok i en slik omstillingsprosess. Det er også krevende å kommunisere det samme på tvers av hele landet og internasjonalt. Nå løser vi dette internt og i tett samarbeid. Toppklimamøtet, som vi kaller det, understreket vilje til nettopp det.

Haaversen-Westhassel legger vekt på at alle hadde samme ønske om å konsentrere seg om de 51 personene som har fått beskjed om at de ikke er «innplassert».

– De har frist til rundt midten av mai til å søke på de ledige stillingene vi har, sier Traaseth.

«Sterkt redusert»

Hun legger til at Innovasjon Norge har brukt åtte måneder på å forberede omstillingsprosessen.

– Vi har gjennomført en omfattende kompetansekartlegging. Samtlige 766 ansatte har beskrevet sin egen kompetanseprofil og har hatt intervju med ledelsen. Bakgrunnen er en ti års oppsummering og analyse av kundebehov. Samtidig har vi fått en reduksjon på administrasjonskostnadene i statsbudsjettet. Antallet ledere er eksempelvis redusert fra 69 til 43, sier Traaseth.

Innovasjon Norge har i år fått redusert budsjettet til drift og bemanning med 107 millioner kroner.

– 42 prosent av kuttene går på nedbemanning, samtidig utgjør personalkostnadene totalt 80 prosent av selskapets driftskostnader. Vi har med andre ord gjort et omfattende arbeid for å finne andre områder å kutte på, sier Traaseth.

– Hvor kutter dere ellers?

– Ulike aktiviteter, administrasjonsutgifter og bruk av eksterne konsulenter er sterkt redusert. Trykte kataloger er kuttet. Vi satser mer på digitale kommunikasjonsløsninger.

– Frykter du nye kutt i det kommende statsbudsjettet for 2016?

– Jeg tror det er helt realistisk å ikke avskrive det i den økonomiske situasjonen landet vårt er i. Men så store kutt som nå forventer vi ikke. Jeg tror eierne forventer at de endringene vi nå gjennomfører, gjør at vi slipper store kutt fremover, sier Traaseth.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen