Siden ifjor sommer er oljeprisen nesten halvert. Små oljeselskaper sliter, og analytikere spår store strukturendringer. Shell er i ferd med å sluke britiske BG Group, mens ryktene går om at BP er på kjøpslisten til ExxonMobil.

Statoil-sjef Eldar Sætre ser også muligheter. Han lar seg ikke skremme av at selskapet torsdag skrev ned verdier med vel 46 milliarder kroner, hvorav mesteparten kom fra eiendeler selskapet har kjøpt i USA de siste årene.

– Statoil vil hele tiden se etter gode muligheter til å utvikle selskapet. Nedturer vil ofte kunne representere slike muligheter, sier Sætre.

– Ser du på Nord-Amerika som en mulighet for oppkjøp?

– Ja, det kan være det, men jeg skal ikke spekulere noe mer på det. Det er en helt naturlig del av det vi gjør som selskap, det er å vurdere muligheter når de byr seg, svarer Sætre.

– Er det en god tid for oppkjøp nå?

– Når ting er billig kan det være bedre muligheter enn når ting er dyrt, svarer han.

«Mer dynamikk»

Flere analytikere tror på en oppkjøpsbølge i USA. Mange små amerikanske selskaper sliter med inntjeningen og høy gjeld.

– Vi får alltid mer dynamikk i denne type nedturer. Hvis situasjonen vedvarer, kommer det til å bli en del aktører som blir mer stresset finansielt, ikke minst i Nord-Amerika. Samtidig ser vi at ting er veldig høyt priset. Det er ikke noe billig der ute lenger, sier Sætre.

Aksjeanalytiker Teodor Sveen-Nilsen i meglerhuset Swedbank mener oppkjøp i USA er en dårlig idé.

– Selskapet har tatt veldig store nedskrivninger på eiendelene på land i USA. Det har brent seg litt der, og det taler kanskje for at det ikke skal kjøpe mer. Jeg tror det er mer interessert i å kjøpe på norsk sokkel, sier Sveen-Nilsen.

Sætres tall

Det underliggende resultatet for første kvartal (før avskrivninger) som Sætre la frem torsdag – det første hele kvartalet under hans ledelse – endte på nær 23 milliarder kroner. Analytikere ventet et resultat på 16 milliarder kroner, ifølge nyhetsbyrået TDN Finans. Milliardnedskrivninger i USA ga imidlertid et underskudd etter skatt på 35,4 milliarder kroner. Det var Statoils tidligere toppsjef Helge Lund som var ansvarlig for storoppkjøpene i USA.

– Dette er mine tall, sier Sætre og fortsetter:

– Jeg må hele tiden tenke på: Hvilke posisjoner har vi? Hvilke muligheter har vi? Og det er det som vil definere hvordan jeg tenker fremover. For eksempel innenfor landvirksomheten i USA. Vi har gode arealer, hvilke muligheter har vi for å utvikle disse feltene? Det faktum at vi nå gjør en nedskrivning har ingen betydning for hva vi tenker om fremtiden. Vi må skille på historie og fremtid, sier Sætre.

Han har gjort «sine beste vurderinger» for resultatet han la frem.

– De er ikke taktiske av noen karakter. Dette er de mest sunne og fornuftige vurderingene jeg kan gjøre i denne situasjonen, sier Sætre.

«Good, bad and ugly»

Internt i Statoil opererer ledelsen med tre oljeprisforutsetninger – «good», «bad» og «ugly». Milliardnedskrivningene i USA kommer etter at Statoil har justert de interne oljeprisforutsetningene i kjølvannet av det Sætre beskriver som en større usikkerhet i oljemarkedet.

– Det er helt riktig, vi prøver å forstå usikkerheten og beskrive den. Det er viktigere å forstå usikkerheten, enn akkurat hva oljeprisen blir, for det kommer vi til å bomme på uansett. Det eneste vi vet, er at vi kommer til å ta feil. Hvis jeg var ekspert i å spå oljeprisen, så ville jeg ikke vært her, sier Sætre og ler.

Etter 2018 har Statoil oppdatert sin planleggingspris til 80 dollar fatet, hvorfra den gradvis skal stige.

Det har ikke manglet kritikere mot Statoils oppkjøpsraid i Nord-Amerika. Ekssjef Helge Lund bladde opp drøye 100 milliarder kroner for skiferformasjonene Marcellus, Eagle Ford og Bakken.

– Hvis du ser på Marcellus for eksempel, så var det anskaffet i et helt annet prisregime. Det var helt andre markedspriser da enn det vi har sett nå. Den endelige dommen på dette vil jo fremtiden vise, sier Sætre.

Han står likevel fast på at eiendelene på land i USA er gode:

– Vi har faktisk plassert oss nesten bedre enn jeg trodde da vi gikk inn i dette. I dag ses Statoil på som en vel så effektiv aktør som andre i dette området, sier Sætre.

Playboy fra Sunnmøre

Sætre tok over som Statoil-sjef i begynnelsen av februar etter å ha vært konstituert sjef siden oktober.

– Er du mer forsiktig enn tidligere sjef Helge Lund?

– Jeg tror nok dette gjenspeiler det vi har sett i markedet. Vi har sett to utviklingstrekk i markedet. Det ene er kostnadene som har fortsatt å øke. Det andre er lavere oljepris. Det bare understreker at vi må tåle oljepriser på et lavere nivå, og ikke bli desperate av det, sier Sætre.

– Men er du litt mer forsiktig?

– Jeg ønsker å bygge mer robusthet inn i porteføljen vår ut fra erfaringene på kostnadssiden og oljeprisen, svarer Sætre.

Han sier Statoil må prioritere hardere, og at det var bakgrunnen for at selskapet har bestemt seg for å investere mindre i nye prosjekter, fra 20 til 18 milliarder dollar.

– Vi har tatt ned de langsiktige prisforutsetningene, og jobber med kostnadseffektivisering. Vi vil ha større lønnsomhet i prosjektene våre. Da må jeg faktisk ta den tiden det trenger for å få til den forbedringen, sier Sætre.

I mellomtiden liker Sætre å overraske de rundt seg med et originalt valg av brillemerke, «Playboy».

– Jeg er blitt mobbet for det, men så tenker jeg, «faen, de der skal jeg holde fast i», sier Sætre.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.