At Wall Street steg fra start ble forklart med både oppgang i Europa og svake Kina-tall, skriver TDN Finans. Riktignok ender de amerikanske børsene litt lavere enn nivåene i løpet av dagen.

Nye tall

Oppgangen i Europa er støttet av solide PMI-tal. De europeiske innkjøpssjefenes forventningsindeks (Purchasing Managers Index) for industrien var 52,0 i april.

Svake tall i Kina førte på sin side til økt spekulasjon om hvorvidt kinesiske myndigheter vil ta ytterligere grep for å styrke økonomien - og dermed aksjemarkedet.

Legger frem resultater

I USA er oppmerksomheten i tillegg på kvartalsrapporter. Så langt har resultatsesongen sett noe bedre ut enn fryktet. Enkelte ser imidlertid fremover mot de ferskeste nøkkeltallene, særlig siden de amerikanske bnp-tallene for første kvartal kom inn langt lavere enn ventet.

- De nye økonomiske nøkkeltallene som kommer inn er viktige. Det kommer til å gi oss en indikasjon på om svakheten i første kvartal var værrelatert, sier investeringsdirektør Otto Waser i R&A Research & Asset Management til Bloomberg News.

Industri-oppgang

Like etter børsåpning kom det tall fra amerikanske statistikkmyndigheter som viste at industriordrene i USA var opp 2,1 prosent på månedsbasis i mars, ifølge Bloomberg News.

På forhånd var det ventet at industriordrene ville stige 2,0 prosent.

Forrige månedstall ble revidert fra  en oppgang på 0,2 prosent til  en nedgang 0,1 prosent.

Oljeprisen til årstopp

Mandag krøp prisen på nordsjøolje opp mot 67 dollar fatet og årsbeste.

Analytikere DN har snakket med forklarer oppgangen med økt opimisme rundt at markedet etterhvert vil bedre seg.

Slik ender nøkkelindeksene i USA mandag (klokken 22.10 norsk tid)

  • Dow Jones - opp 0,26 prosent til 18.070 poeng.
  • Nasdaq Composite - opp 0,23 prosent til 5.016 poeng.
  • S&P 500 - opp 0,29 prosent til 2.114 poeng.

Følg utviklingen her

Les også:
«Tilfeldig t-trøye som ligger fremst i klesskapet»
Tesla øker prisene
Norges Bank om nye boliglånskrav: Hver tredje låntager ville hatt for mye lån (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.