Trond Kristian Andreassen tar snart styringen over det svenske finansselskapet Avida Finans. Foreløpig er selskapet ukjent for vanlige nordmenn, men en oversikt over investorer bærer bud om at det er store planer på tegnebrettet.

John Fredriksens tidligere høyre hånd, Tor Olav Trøim (52), og forloveden Celina Midelfart (42) blir største eiere i Avida Finans med 55 prosent av aksjene. Tilsammen har investorer gått inn med nær 300 millioner kroner i kjøpet av Avida Finans fra svenske eiere, og Trøim og Midelfart stilte med mest. I løpet av året skal selskapet få et betydelig millionbeløp i frisk egenkapital.

– Mange er villig til å blø for å få dem med på eiersiden. Vi føler oss privilegert, sier Andreassen.

Bare digital bank

Avida Finans driver med forbruksfinansiering og finansieringsløsninger for bedrifter, såkalt factoring, og størstedelen av virksomheten er i Sverige. Selskapet har tillatelse til å drive vanlige banktjenester gjennom utlån og innskudd.

Celina Midelfart og Tor Olav Trøim starter bank. Foto: Ida von Hanno Bast
Celina Midelfart og Tor Olav Trøim starter bank. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)
Andreassen har tidligere bygget opp Aktiv Kapital og Gothia Financial Group som store finansselskaper, og begge har en stor virksomhet innen inkasso og factoring. Etter salget av Gothia til tyske Avtato Bertelsmann, ble Andreassen fristet av en ny oppstart.

Avida Finans har planer om å tilby nye tjenester innenfor forbruksfinansiering, for eksempel ved kredittkjøp gjennom butikker og på internett.

Elektronikk- og møbelbutikker har i mange år tilbudt kredittkjøp ved å gi kunden et nytt kredittkort i butikken, men Andreassen vil gjøre det enklere.

– I fremtiden vil du få tilbud om finansiering og innvilget søknad via en app på mobiltelefonen. Den digitale lommeboken vil ta over stadig mer av betalingsstrømmene, og vi vil ta i bruk mer sofistikert teknologi. Dagens tilbud til kundene er basert på gammel teknologi, sier Andreassen.

– Når vil dere rulle banken ut i Norge?

– Målet er å gjøre det i løpet av året, sier han.

Avida Finans har også en egen virksomhet innen factoring og fakturakjøp. Andreassen har en konkurranseklausul med forrige arbeidsgiver som sier at han ikke kan starte konkurrerende virksomhet for øyeblikket, og er ordknapp om planene for å vende tilbake i inkasso.

Venter med inkasso

– Det er ikke i planene våre for øyeblikket, sier han.

Tor Olav Trøim skal ha tatt personlig kontakt med Andreassen ifjor høst, da planene for den nye virksomheten ble lagt.

–  Jeg hadde gleden av å jobbe med Trond Kristian og Fredrik da vi bygget opp Aktiv Kapital. De var svært viktige da Aktiv Kapital var det raskest voksende selskapet på Oslo Børs i perioden 1996-2003. Siden har Andreassen og Wedin lykkes svært godt i det de har gjort på hvert sitt hold gjennom Gothia og Avida. Det å investere i en dyktig ledelse som har erfaring med å bygge opp hurtigvoksende og lønnsomme selskaper har jeg stor tro på, sier Tor Olav Trøim i en kommentar.

Fredrik Wedin er leder for Avida Finas i Sverige.

Andreassen regner med høy aktivitet på styrerommet.

– Jeg forventer at Trøim og co. er svært krevende og engasjerte eiere, sier han.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.