Seadrill steg nesten 24 prosent i april, og tekniske aksjeanalytikere vil helt sikkert påstå at det har dannet seg et solid gulv i aksjen nå etter kollapsen i andre halvår i fjor.

Men Hermanrud og Swedbank har åpenbart ingen som helst tro på at det har dannet seg et gulv i Seadrill-aksjen. Meglerhuset holder fast på aksjen i shortporteføljen for mai.

Mens Seadrill-aksjen nå handles til rundt 100 kroner, mener Swedbank at aksjen kan falle til meglerhusets anslag på verdijustert egenkapital på mellom 50 og 70 kroner dersom man antar at den nye normalen for å bygge en ny rigg blir på mellom 500 og 550 millioner dollar. I tillegg påpekes det at fundingmarkedet, både usikret gjeld og MLP, er vanskelig.

Meglerhuset mener riggmarkedet er bare halvveis gjennom en typisk nedtur målt etter historisk standard.

«Siden toppen teller vi ti prosent færre flyterigger i operasjon og ni prosent lavere jackup-rigger. Historisk har svingningene vært på mellom 16 og 24 prosent. Base case for denne syklusen minus 20 prosent?» skriver Swedbank.

Utnyttelsesgraden i riggmarkedet fortsatte å falle i første kvartal, og er nå på 89 prosent for flytende rigger, ned tre prosentpoeng siden desember i fjor. Utnyttelsesgraden for jackup har falt fire prosentpoeng til 85 prosent de siste tre månedene.

Kontraktstildelingene, målt i antall kontraktsmåneder, har falt som en sten i første kvartal. Swedbank mener vi befinner oss i den kraftigste nedturen i riggmarkedet på flere tiår.

Swedbank frykter risikoen på lang sikt for at oljeselskapene vil fortsette å kutte i sine investeringsbudsjetter.

«Kontantstrømestimatene for de ti største brukerne av dypvannsrigger er fortsatt kraftig negative. Dette er ikke bærekraftig gitt en «flat» produksjonsprofil for oljeselskapene,» skriver Swedbank.

Meglerhuset påpeker at Seadrill er blant de mest utsatte riggselskapene med en av de høyeste gearingene i bransjen. Meglerhusets estimater for 2016 gir en gjeld i forhold til driftsresultat før avskrivninger (ebitda) på hele 6,1. Til sammenligninger ligger Fred Olsen Energy nede på to-tallet. Swedbank mener alle multipler over fem er sårbart.

Den kraftige kursoppgangen i Seadrill i april bidro til at Hermanruds shortportefølje steg 2,1 prosent i april. Ideelt sett skal en shortportefølje falle i verdi. Det hjalp ikke at oljeaksjen DNO også var i shortpoprteføljen, siden aksjen steg nesten 27 prosent i april. Hermanrud har nå tatt DNO ut av shortporteføljen.

Akastor og RCCL gjorde derimot jobben i shortporteføljen. Aksjene falt henholdsvis ti og 20 prosent i april.

 

 

  

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.