1. bud:
    Verdsettelse av aksjer. Hvordan verdsetter man en kontantstrøm når risikofri rente er null? Jo lenger renten er tett på null (eller negativ målt i reelle termer), jo større er sjansen for ytterligere multippelekspansjon.
     
  2. bud:
    Relativ avkastning på aksjer versus obligasjoner. En lav risikopremie på obligasjoner og en høy risikopremie på aksjer bør føre til uforholdsmessig høyere relativ avkastning på aksjer, selv om det er en fare for at absolutt avkastning blir lav.
     
  3. bud:
    Bruken av kontanter. Selskapene sitter på rekordstore mengder av kontanter, og aksjemarkedet belønner mer aggressive anvendelser av kontantene – spesielt oppkjøp.
     
  4. bud:
    Finansiell gearing. Aksjer med høy finansiell gearing har gjort det bra, dette bør vedvare gitt de lavere rentene og spreader. Ledelsen i selskapene utsteder i økende grad langsiktig gjeld for å «bake inn» de lave rentene, det er positivt for inntjeningen.
     
  5. bud:
    Utbytte blir attraktivt. I en verden med nullrente blir etterspørselen etter inntekt enda vanskeligere å tilfredsstille. Utbytte blir stadig mer attraktivt, spesielt dersom utbyttet øker.
     
  6. bud:
    Prisingsfeil av aksjer som ligner på obligasjoner. Disse sektorene tilbyr ikke lenger særlig avkastning – akkurat som obligasjonsmarkedet! Etter iverksettelsen av kvantitative lettelser har disse verdipapirene gjort det dårligere enn markedet. Regn med at dette vedvarer.
     
  7. bud:
    Konsekvensen for løpetid. Lavere yield har ført til at investorer går etter papirer med lenger løpetid. Syklisk vekst har vært mindre populær, men dette kan endre seg.
     
  8. bud:
    Konsekvensen for bankene. Lave renter og flat rentekurve er negativt for netto renteinntekt og volumvekst vil ikke være tilstrekkelig til å kompensere for dette. Men det er andre måter bankene kan gjøre det bra, restruktureringer, oppkjøp og fusjoner, færre misligholdte lån, samt vekst i andre risikorelaterte virksomheter.       
          
  9. bud:
    Konsekvensen for forsikring. Risikoen er høy for de som er eksponert mot garanterte produkter i eurosonen, og konsekvensen er verre jo lenger rentene forblir lave.
     
  10. bud:
    Konsekvensen for pensjonsytelser. Aksjer med store pensjonsforpliktelser handler med en 20 prosent rabatt i forhold til markedet.

 

 

 

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.