Norges Bank viser ifølge økonomer «en ekstrem motvilje» til å kutte styringsrenten.

Torsdag formiddag lot sentralbanksjef Øystein Olsen nok en gang være å kutte renten, og beholdt den på 1,25 prosent.

- Paradoksalt nok sa Norges Bank i sin mars-rapport at renten skulle settes ned hvis alt gikk som planlagt. Utsiktene i norsk økonomi har til og med vært litt svakere i etterkant - likevel kutter ikke Norges Bank renten i dag. Dette gir støtte til alle spekulasjonene. Nå begynner jeg å lure på om det er vilje i Norges Bank til å kutte renten, sier makroøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken til DN.

Les også: - Norges Bank klusser det til!

  Krevende

På forrige rentemøte i mars ga Olsen sterke signaler om at det ville komme et rentekutt enten i mai eller i juni. Han legger ikke skjul på at det var en ekstra krevende rentebeslutning denne gangen:

- Det var en krevende avveining, sa han på pressekonferansen.

Han sier at et moderat lønnsoppgjør og at ledigheten tikker oppover talte for rentekutt, men at sterk forbruksvekst, boligprisvekst og at oljeprisen har hentet seg noe inn igjen veien tyngre.

- Det er vurderingen av risikobildet som gjør at vi er avventende i denne runden, sa han.

- Men det går ikke an å sette ned renten med 12,5 punkter. Det er enten det ene eller det andre. Men vi slo ikke mynt eller kron, understreker han.

Han presiserer likevel at det «ikke er noe løfte» at renten blir satt ned i juni:

- Vi binder oss ikke til masten. Det kan skje ting som gjør at vi ikke setter ned renten, sier Olsen, ifølge TDN Finans.

Les også: - Det var sannsynligvis et «close race»

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.