Investorer som lurer på hva som skal til for å stanse oppgangen i det europeiske aksjemarkedet kan ta en titt på den siste Goldman Sachs-analysen «Strategy Matters» hvor euroens utvikling mot dollaren er sammenholdt mot den europeiske samleindeksen Stoxx 600.

Fra april 2014 til april 2015 falt euroen markant mot dollaren, og hovedårsaken til det kan sammenfattes i den europeiske sentralbanken og kvantitative lettelser. Dette ga seg utslag i en kraftig kursoppgang i det europeiske aksjemarkedet fra starten av 2015 til midten av april.

Men i midten av april bunnet euroen mot dollar og korrigerte markant opp i ukene etter. I samme periode ble det bråstopp i det europeiske aksjemarkedet som i ukene korrigerte ned med seks prosent. Sammenhengen fremstår ganske åpenbar. En sterkere euro er ren gift for europeiske eksportbedrifter, som da spesielt rammer den tyske DAX-indeksen hardt med sitt tunge innslag av eksportbedrifter.

Goldman Sachs mener det som forårsaket korreksjonen i det europeiske aksjemarkedet var tunge institusjonelle investorer som reverserte posisjoner det inntil da hadde vært bred konsensus om. Investeringsbanken peker på svekkelsen i amerikanske makrodata og en utsettelse av økt styringsrente, som igjen forårsaket et eurorally mot dollar. Samtidig har det vært spekulasjoner om at den europeiske sentralbanken vil vri oppkjøpene vekk fra papirer med lang løpetid. Også viktig er den markante oppgangen i råvarer som har kjørt opp inflasjonsforventningene.

Men Goldman Sachs har ikke vært bekymret for korreksjonen vi har sett i det europeiske aksjemarkedet.

«Mens det samlede aksjemarkedet har falt, har det under overflaten vært bevegelser som har vært positiv for vekst og risiko; sykliske aksjer har steget mer enn defensive og «small cap» har gjort det bedre enn selskaper med stor markedsverdi. Økte renter og økte forventninger til vekst og inflasjon er konsistente med disse bevegelsene, og vi tror dette vil fortsette,» skriver Goldman Sachs.

Rotasjonen over i sykliske sektorer som råvarer, banker og olje/gass har ført til svekkelse for defensive sektorer som har vært vinnere det siste året, spesielt aksjer som ligner på obligasjoner; mat og drikke, eiendom og helsetjenester.

Goldman Sachs mener den styrkede euroen skyldes bedre utsikter for europeisk versus amerikansk økonomi. Men investeringsbanken mener svekkelsen i USA er midlertidig og at dollaren dermed vil styrke seg igjen. Fallet i obligasjonskurser (og dermed økte renter) skyldes trolig også i noen grad økte inflasjonsforventninger og oppgangen i oljemarkedet.

Goldman Sachs anbefaler overvekt av sykliske sektorer som banker, teknologi, reise og fritid, luksusvarer og deler av mediasektoren. Undervekt anbefales på defensive sektorer som mat og drikke, og spesielt tobakk.

«I takt med at økonomien og tilliten til økonomien bedres, og inflasjonsforventningene normaliseres, er det en vilje til å betale mer for operasjonell gearing (høy andel faste kostnader), marginer og syklisk vekst.    

I mer usikre tider ønsker investorer selskaper med stabil topplinje og selskaper som svinger lite med økonomien generelt.

 

 

   

 

 

  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.