Det er uansett en gledens dag for Marine Harvest som tar en betydelig gevinst i Havfisk. John Fredriksen-kontrollerte Marine Harvest har solgt alle sine ti millioner aksjer i Kjell Inge Røkkes torsketrålrederi Havfisk til kurs 25 kroner. Aksjen har mer enn doblet seg siden i fjor høst på grunn av en kraftig økning i torskeprisen. Marine Harvest selger posten på cirka 12 prosent av Havfisk for 250 millioner kroner.

Pareto startet i mars analysedekning av Havfisk-aksjen med en klokkeklar kjøpsanbefaling og kursmål 36 kroner.

«Med Havfisk som det klart største trålerselskapet, betrakter vi selskapet som et attraktiv veddemål på en industri som henter seg inn igjen etter en bunn i torskeprisene,» skrev Pareto.

Men John Fredriksen og ledelsen i Marine Harvest har åpenbart ingen interesse av å delta i Paretos veddemål på 36 kroner, og selger heller på 25. At Marine Harvest nå bruker disse pengene på egen kjernevirksomhet betyr at ledelsen ser et større potensiale for verdiskapning i Marine Harvest enn i Havfisk.

- Man kan vel si at aksjekursutvikling har støttet opp om beslutningen om å selge. Samtidig er det feil for oss å sitte med 250 millioner kroner bundet opp i en post som er av ikke-strategisk karakter for selskapet vårt. Det er penger vi bør sette inn i vår kjernevirksomhet, som er laks, sier finansdirektør Ivan Vindheim i Marine Harvest til TDN Finans.

Mens Vindheim vil sette pengene i laks, er det nok en god del aksjonærer og analytikere som nå forventer at pengene brukes til å styrke utbyttekapasiteten.

Uansett er salgsbeløpet betraktelig bedre enn om Marine Harvest hadde solgt i fjor da denne aksjeposten ble verdsatt til cirka 120 millioner kroner.

Fredriksen og Marine Harvest kan le hele veien til banken. Det kan ikke Havfisks egne styremedlemmer som åpenbart ikke har hatt troen på aksjen. Med unntak av styreleder Frank O. Reite er det ingen av de åtte øvrige styremedlemmene som eier en eneste aksje i Havfisk.

At Marine Harvest selger seg ut vil også føre til en betydelig høyere likviditet i Havfisk-aksjen. Kjell Inge Røkkes investeringsselskap Aker eier 73,3 prosent av aksjene i Havfisk. Før Marine Harvest nedsalg var det altså bare knapt 15 prosent av aksjene som var fritt omsatt.  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.