Ingeniørvirksomheten Multiconsult ble børsnotert fredag og topper omsetningslisten på børsen sålangt etter det tilknyttede nedsalget.

Multiconsult, som har fått børsticker "MULTI", handles til 92,75 kroner og er omsatt for omlag 1,2 milliarder kroner.

Det er omlag 19 prosent over noteringskursen på 78 kroner, og verdsetter selskapet til over 2,8 milliarder kroner.

Oslo Børs faller ellers noe tilbake tidlig fredag ettermiddag, preget av lave handelsvolumer.

Kristian Tunaal, DNB Markets.
Kristian Tunaal, DNB Markets. (Foto: Kristine Nyborg)

- Det er ingenting som driver Oslo Børs i dag. Det er en usedvanlig stille dag, sier aksjestrateg Kristian Tunaal i DNB Markets.

Det lave aktivitetsnivået kan ha sammenheng med at det er langhelg i Norge. Også i USA er markedet stengt på mandag i anledning Memorial Day.

Det australske meglerhuset Macquarie har fredag en oppdatering på oljenæringen i irakisk Kurdistan, hvor DNO er en av hovedaktørene.

En hovedutfordring DNO og de andre selskapene i regionen har vært å få betalt for sine oljeeksporter, som følge av politiske uenigheter mellom de kurdiske regionale selvstyremyndighetene i Nord-Irak (KRG) og Iraks regjering i Bagdad.

Macquarie nedjusterte i februar sin antagelse om hvor stor del av eksportinntektene til oljeselskapene som vil bli realisert i 2015, til 50 prosent fra tidligere 100 prosent. Nå kuttes dette til null. Meglerhuset tror DNO og de andre selskapenes inntekter fra regionen i år vil komme fra lokale salg. Macquarie-analytikerne tror nemlig budsjettavtalen mellom Bagdad og Erbil fra desember vil falle sammen.

Som følge av disse forventningene, kutter Macquarie sine 2015-estimater for DNO. Omsetningen for helåret 2015 anslås til 160 millioner dollar. Dette er ifølge Macquarie 59 prosent under konsensus, som imidlertid etter alt å dømme inkluderer et visst nivå av eksportbetalinger.

Som et resultat av dette igjen, venter Macquarie-analytikerne at DNO vil måtte refinansiere obligasjonsgjelden sin på 215 millioner dollar som forfaller i april 2016.

Lånekostnadene for selskaper som DNO har blitt betydelig redusert parallelt med oppgangen i oljeprisen den seneste tiden. Mange venter imidlertid at prisene igjen vil falle, som vil gjøre det vanskeligere for oljeselskaper å hente kredittfinansiering. Macquarie mener derfor at DNO har et begrenset tidsrom for å sikre refinansieringen.

Macquarie har nøytralanbefaling på DNO-aksjen, med kursmål 13 kroner. DNO er ned 1,7 prosent til 11,90 kroner fredag, omsatt for 19 millioner kroner.

Ellers skriver Credit Suisse i en oppdatering fredag at det vil bli interessant å se på prisingen når det brasilianske statsoljeselskapet Petrobras skal selge pre-salt-eiendeler i blant annet Santos-bassenget. Noen av blokkene har Statoil eierskap i, og transaksjonsverdiene vil derfor være et viktig datapunkt for analytikerne.

Statoil-aksjen er ned 0,5 prosent til 150,6 kroner, omsatt for 243 millioner kroner.

Marine Harvest meldte fredag at selskapet har solgt 10.092.923 aksjer, eller 11,92 prosent, i Havfisk til 25 kroner pr aksje. DNB Markets skriver i en oppdatering fredag at salget styrker visibiliteten knyttet til utbytte i Marine Harvest fremover.

«Når det gjelder Havfisk vil salget bidra til å øke likviditeten i aksjen betydelig. Hovedaksjonæren Aker sitter her med en eierandel på like over 73 prosent», skriver meglerhuset.

DNB Markets har en kjøpsanbefaling på Havfisk med et kursmål på 32 kroner pr aksje. På Marine Harvest har selskapet holdanbefaling med kursmål på 100 kroner pr aksje.

Marine Harvest-aksjen faller 1,5prosent til 88,50 kroner, mens Havfisk stiger 2,25 prosent til 27,3 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs faller 0,51 prosent til 649,62 poeng, omsatt for 1,5 milliarder kroner.

Les også:
SAS kansellerer fem flygninger

- Saudi-Arabia trapper opp angrepene i Jemens hovedstad
Bombeangrep mot moské i Saudi-Arabia  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.