Den John Fredriksen-kontrollerte riggkjempen Seadrill knuser forventningene i et knusktørt riggmarked.

Selskapet leverer et driftsresultat på 703 millioner dollar i årets første tre måneder, mens 450 millioner dollar var ventet, ifølge TDN Finans.

Nivået er imidlertid en halvering fra samme periode ifjor (se tabell).

Fortsatt tøft marked

Seadrill mener det er indikasjoner på at 2016 også vil bli et utfordrende år.

«Til tross for gjeninnhentingen i oljeprisen i første kvartal, fortsetter oljeselskapene å ha en varsom tilnærming til investeringer og andre forpliktelser gitt alvorligheten i oljeprisfallet. Vi venter at denne varsomme tilnærmingen fortsetter gjennom 2015, og indikasjoner er at 2016 også vil bli et utfordrende år», heter det i kvartalsrapporten.

Seadrill er nå i prosess med å endre gjeldsgradkravet frem til desember 2016 på de sikrede kredittfasiliteter, opplyser selskapet.

«Dette er enda et eksempel på støtten Seadrill har fra sine banker og långivers tillit til selskapets evne til å styre seg gjennom denne nedturen», heter det.

Venter flere rigger

Seadrill har et finansieringsbehov på 4,8 milliarder dollar gjennom 2016, forutsatt ingen endringer i leveringsdato på rigger.

I samme periode reduseres gjelden med 1,8 milliarder dollar grunnet nedbetaling, fremgår det.

Når det kommer til verftsavdrag, vil selskapet forsøke å finansiere totalt 3,5 milliarder dollar over de neste to årene, med dette kan endre seg dersom leveringsdatoer revideres, fremgår det, ifølge TDN Finans.

Ny finansdirektør

Seadrill melder å ha ansatt Mark Morris som ny finansdirektør fra 1. september. Han kommer fra tilsvarende stilling i Rolls-Royce, der han har jobbet i 28 år.

Samtidig er Hans Petter Aas utnevnt til nytt styremedlem.

Bruttoresultatet (ebitda) var på 711 millioner dollar, mens 636 millioner dollar var ventet. Selskapet guider om et bruttoresultat som er 70 millioner dollar lavere i andre kvartal enn i første.

Enorm reserve

Seadrills flytende rigger hadde en utnyttelsesgrad på 93 prosent i første kvartal, mens jack-up-flåten hadde en oppetid på 98 prosent.

Ordrereserven for selskapet stod ved omlag 8,9 milliarder dollar ved utgangen av perioden, og var på 15,4 milliarder dollar for konsernet.

Seadrill-ledelsen avholder som vanlig en telefonkonferanse for investorene klokken 18.00 torsdag.

Markedet likte i utgangspunktet det de hørte og svarte med å sende Seadrill opp over tre prosent på nyheten. Aksjen faller imidlertid hardt tilbake, og er ned 4,22 prosent til 97,70 kroner torsdag formiddag.

Les også: Slutter i Transocean
Oljeprisene stiger noe

Tawke-produksjon når 170.000 fat per døgn  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.