Seadrill har i formiddag levert et resultat for første kvartal som ifølge analytikerne er bedre enn ventet, men likevel faller aksjen nesten fire prosent. Årsaken er trolig en svakere guiding for andre kvartal, samt at oljeprisen har falt ned mot 62 dollar per fat. Det er hovedsakelig oppgangen i oljepris de siste månedene som har gjort at Seadrill-aksjen har korrigert noe opp etter kurskollapsen siden i fjor sommer. Også bidragende har vært at selskapet har lyktes godt med å få ned kostnadene.

«Samlet sett mener vi tallene for første kvartal var sterke, men vi vurderer diskusjonen om midlertidige lempelser i lånebetingelsene som en uvennlig påminnelse om usikkerheten knyttet til inntjeningen i 2016-17,» skriver analytiker Kjetil Sørum i Handelsbanken Capital Markets ifølge TDN Finans.

Selv om det er tunge tider i riggbransjen leverer Seadrill de beste kvartalsrapportene i bransjen. Her finner vi grundige og konsistente analyser av riggbransjen både i nåtid og fremtid.  

Seadrill varsler at driftsresultat før avskrivninger (ebitda) for andre kvartal ventes å bli 70 millioner dollar lavere enn i første kvartal. Primært på grunn av at riggene West Taurus og West Eclipse ikke har arbeid, samt nedetid på West Gemini på grunn av femårsklassing.

Seadrill arbeider fortsatt for å maksimere oppetid og minimere kostnader, samt å tilpasse balansen slik at forfallsprofilen på gjelden er tilpasset den lavere kontantstrømmen de to neste årene.  

«I takt med at vi fortsetter gjennom nedturen vil vi gjøre ytterligere tiltak for å utnytte muligheter som måtte oppstå. Et klart fokus på avkastning på investert kapital vil være en konsistent drivkraft bak de strategiske beslutningene.  Selskapet tror dette er den primære drivkraft for å skape aksjonærverdier,» skriver Seadrill.

Vi vet at Odfjell Drilling befinner seg i en større krise enn Seadrill, dels fordi selskapet ikke har en rik onkel som John Fredriksen på eiersiden. Analytikere har ment at Odfjell Drilling eller selskapets rigger kan bli kjøpt opp av andre.

For investorer som lurer på hvordan riggmarkedet ser ut fremover, er det ikke mye lys å hente i Seadrill-rapporten.

«På tross av innhentingen i oljepris i første kvartal er oljeselskapene fortsatt forsiktig med investeringene og andre kostnadsforpliktelser gitt alvorligheten i oljeprisfallet. Vi venter at denne forsiktige tilnærmingen vil fortsette gjennom 2015, og indikasjonene tyder på at 2016 vil trolig også bli et utfordrende år. Gjennom kvartalet har markedet sett svært liten aktivitet i slutning av rigger og de nye kontraktene som har materialisert seg har vært til betydelige lavere dagrater. Kontakten med kundene har handlet om reforhandling av eksisterende kontrakter, ofte i bytte mot lengre løpetid,» skriver Seadrill.

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.