Seadrill var den klart mest omsatte aksjen på en svak Oslo Børs torsdag.

Seadrill la frem en ebitda på 711 millioner dollar i første kvartal 2015, mot ventet 636 millioner dollar. Selskapet opplyste samtidig ebitda i inneværende kvartal ventes 70 millioner lavere enn i det foregående, og at man ser indikasjoner på at den utfordrende markedssituasjonen vil vedvare i 2016.

Analytikerne mener Seadrills resultat var bra, drevet av lavere kostnader enn ventet. Utsiktene for selskapet på lengre sikt er imidlertid ikke bedret. Analytikerne mener selskapets reduserte ebitda-guiding for neste kvartal, sammen med forhandlinger om lempelser i lånebetingelsene, kan indikere ytterligere nedside til ebtida.

«Samlet sett mener vi tallene for første kvartal var sterke, men vi vurderer diskusjonen om midlertidige lempelser i lånebetingelsene som en uvennlig påminnelse om usikkerheten knyttet til inntjeningen i 2016-17», skriver analytiker Kjetil Sørum i Handelsbanken Capital Markets.

Analysesjef Andreas Stubsrud i Pareto Securities viser til at Seadrill venter å ha tilstrekkelig kontantstrøm til å betjene alle gjeldsforpliktelser frem til utgangen av 2016, og gjentar hold-anbefaling på Seadrill-aksjen med kursmål på 100 kroner.

DNB Markets skriver at Seadrills reduserte guiding tilsier en ebitda i andre kvartal på 641 millioner dollar. Dette er over Bloomberg News-konsensus på 613 millioner dollar, men under meglerhusets eget estimat på 677 millioner dollar.

DNB Markets har en salgsanbefaling på aksjen med kursmål 50 kroner før eventuelle justeringer. Meglerhuset mener imidlertid, sett under ett, at Seadrill burde prestere bedre enn sammenliknbare selskaper i dag.

Seadrill-aksjen falt 6,5 prosent til 95,15 kroner, omsatt for 655 millioner kroner.

Les også: Finansdirektører som kommer og finansdirektører som går

Swedbank nøytral til aksjer

Ellers nedgraderte Swedbank sitt markedssyn for det norske aksjemarkedet til nøytralt fra lav overvekt. Meglerhuset nedjusterte synet sitt tidligere i måneden fra kraftig overvekt

Swedbanks sjefstrateg Peter Hermanrud begrunner den nye nedjusteringen blant annet med at markedet på kort sikt er relativt høyt priset i forhold til inntjeningen.

-Det er en høy P/E. Vi ser dessuten at makrotallene og oljeprisbildet er svakere, rentene er litt på vei opp igjen. Man skal dessuten tradisjonelt selge i mai, sa Hermanrud.

Til tross for disse argumentene, mener ikke Hermanrud at man har grunnlag til å nedjustere markedssynet til undervekt.

-Aksjer ser kanskje ikke så attraktive ut, men alternativene er dårligere. Aksjer er fortsatt veldig billige i forhold til obligasjoner og pris/bok er tross fortsatt midt i båndet og det øker veldig mye raskere enn rentene, sa Hermanrud.

Elektronikk-løft

Nordic Semiconductor var blant aksjene som steg i Oslo torsdag, med en oppgang på 5,2 prosent til 55,25 kroner. Onsdag kveld ble det rapportert at Avago Technologies er i samtaler med Broadcom om å kjøpe selskapet. I løpet av torsdagen ble det bekreftet at Avage kjøper Broadcom for 37 milliarder dollar.

Opptur for Yara

Yara Internationals amerikanske konkurrent CF Industries skal ha avtalt leveranser av UAN til det europeiske markedet, ifølge flere rapporter.

DNB Markets viser i en oppdatering torsdag til at man tidligere har beskrevet et slikt scenario som en risiko for prispremiene som oppnås for nitrater i Europa. Meglerhuset mener en eventuell bekreftelse vil kunne påvirke kursutviklingen negativt.

Yara International steg 0,26 prosent til 391,20 kroner, omsatt for 207 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 0,16 prosent til 645,41 poeng, omsatt for 3,6 milliarder kroner.

Les også:

Overraskende kraftig oljelagerfall

Labert på Wall Street

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.