Ifølge amerikanske medier har Norges Bank Investment Management, som forvalter Oljefondet, inngått en ny og utvidet leieavtale for fondets kontorlokaler på Fifth Avenue på Manhattan.

Oljefondets kontorlokaler på Fifth Avenue 505 på Manhattan.
Oljefondets kontorlokaler på Fifth Avenue 505 på Manhattan. (Foto: Norges Bank.)
Fondet har frem til nå leid hele 19. etasje i bygget. Den nye avtalen, som varer i ti år, betyr at fondet tredobler plassen på New York-kontoret fra rundt 1000 kvadratmeter til 3000 kvadratmeter.

I tillegg til 19. etasje har fondet nå også hele 18. og hele 20. etasje i bygget.

Oljefondets eiendomssjef Karsten Kallevig (40)  i fondets kontorlokaler på Fifth Avenue 505. Foto:
Oljefondets eiendomssjef Karsten Kallevig (40) i fondets kontorlokaler på Fifth Avenue 505. Foto: (Foto: Pontus Höök)
Kontorbygget der fondet holder til ble bygget for ti år siden av utvikleren Axel Stawski. Paul Glickman i meglerforetaket Jones Lang LaSalle, som forvalter lokalene på vegne av Stawski Partners, sier til næringslivsavisen Crain's at lokalene fremdeles er svært attraktive selv om det er langt fra like nytt som andre eiendommer i området rundt Bryant Park.

- Denne eiendommen har alle de beste systemene og designet som de nyere generasjonene av kontorlokaler skal ha. Og i løpet av tiåret som er gått siden det ble bygget har Bryant Park og Fifth Avenue blitt et enda mer attraktivt område for kontorlokaler, sier Glickman til avisen.

Største utenlandske på Manhattan

7 & 11 (høyre) Times Square: – Fantastisk beliggenhet. Byens største t-banestasjoner i kjelleren. Storstilt byutvikling vest-sørvest for eiendommene kan føre til nytt tyngdepunkt i byen.
7 & 11 (høyre) Times Square: – Fantastisk beliggenhet. Byens største t-banestasjoner i kjelleren. Storstilt byutvikling vest-sørvest for eiendommene kan føre til nytt tyngdepunkt i byen.
Utvidelsen av Norges Banks New York-kontor skjer etter at fondet i flere år har investert tungt i det amerikanske eiendomsmarkedet.

I perioden 2010 til 2014 var Oljefondet verdens største utenlandske kjøper av eiendom på Manhattan i New York, viser tall som DN innhentet fra analyseselskapet Real Capital Analytics tidligere i år.

På landsbasis havnet fondet dessuten på annenplass takket være store eiendomskjøp også i Boston, San Francisco og Washington, D.C. Norge troner foran statsfondene i Singapore og Abu Dhabi (se grafikk).

Real Capital Analytics mener Oljefondet har handlet for 1,98 milliarder dollar (11,75 milliarder kroner basert på snittkurs i perioden) på Manhattan og totalt 6,3 milliarder dollar (37,6 milliarder kroner) i perioden.

Siden har oppkjøpene fortsatt. Senest før påske kjøpte fondet, som kan putte inntil fem prosent av midlene i eiendom, et kontorbygg i Washington, D.C. for knapt en halv milliard kroner.

Høyest avkastning

Eiendom ga ifjor høyeste avkastning enn renter og aksjer for Oljefondet. Avkastningen skyldes i stor grad verdiøkning på eiendommene, som er basert på takstanslag. De faste leieinntektene er stabile.

Fondet investerer utelukkende i store amerikanske byer med befolkningsvekst, høy økonomisk aktivitet og begrenset tilgang på nybygg.

Det betyr, foruten New York, Boston, Washington, D.C. og San Francisco.

Norges Bank Investment Management besvarte ikke DNs henvendelse lørdag.

Les også:

Kull-jubel på Stortinget

Oljefondet vil luke ut dårlige styrekandidater

- Det er en tsunami med penger der ute  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.