SSBs ferske oljetellingstall for investeringene på norsk sokkel viser oppgang i inneværende år fra februar-tellingen og en utflating i investeringene i 2016.

Tross i at nivåene er ned fra påløpte investeringer ifjor, er anslagene langt bedre enn SSB og Norges Bank har lagt til grunn for neste år.

- Dette endrer bildet og utsiktene for norsk økonomi ganske dramatisk. Det betyr at det vi ser nå av oppsigelser og nedbemanninger i oljerelatert industri er inne i det verste, og at behovet for nye tilpasninger vil bli mindre fremover, sier Jullum til Dagens Næringsliv.

- Det betyr også at vekstraten i norsk økonomi kommer til å bli høyere neste år enn det alle hadde trodd, og at ledigheten ikke skal stige, men begynne å falle igjen allerede neste sommer. Dette endrer bildet fullstendig, sier han.

- Betydelig bedre

Oljeselskapenes innrapportering viser et fall i oljeinvesteringene til 184,9 milliarder neste år. Årets investeringer oppgis til 190,1 milliarder kroner, opp fra anslaget på 189 milliarder kroner fra februar-tellingen, og ned fra rundt 214 milliarder foregående år.

SSB ventet et fall i oljeinvesteringene på 8,3 prosent i 2016, mens Norges Bank anslår ti prosent. Jullum påpeker at anslaget på 184,9 milliarder kroner kun inkluderer godkjente prosjekter, der plan for utvikling (PUD) er levert.

- Når vi lager anslag på veksten, fordi at det kommer flere prosjekter igjennom året, sammenligner vi ofte med anslaget som er gitt for 2015 på samme tidspunkt ifjor, ikke med de 190 milliardene vi tror det blir i år. Derfor tror vi at vi får omtrent uendret investeringsnivå på norsk sokkel fra 2015 til 2016, som er betydelig bedre enn alle hadde ventet og fryktet, sier Jullum.

Ser rentebunnen

Tallene forteller ham at volumveksten i år vil være minus 13 prosent, mens Norges Bank har ventet minus 15 prosent. For neste år vil veksten være null, mot Norges Banks anslag på minus ti prosent, påpeker Jullum.

Sjeføkonomen mener derfor sannsynligheten for et rentekutt fra Norges Bank neste uke med dagens tall er redusert "bittelitt" fra 100 prosent, men tror fortsatt på et rentekutt på 25 basispunkter. Han er imidlertid krystallklar på at dette vil være det siste rentekuttet i denne sykelen. Markedet har fra før ventet fra ett til to rentekutt i år.

Kari Due-Andresen, Handelsbanken.
Kari Due-Andresen, Handelsbanken. (Foto: Brian Cliff Olguin)

- Det betyr i hvert fall at dette rentekuttet kommer til å bli det siste i sykelen her. Det tror jeg Norges Bank kommer til å signalisere i inflasjonsrapporten sin neste torsdag og at den rentebanen der vil vise at én prosent er bunn, sier Jullum.

Tror på to kutt

Sjeføkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken Capital Markets mener også investeringstallene for 2016 var «vesentlig» bedre enn ventet, men peker samtidig på at utviklingen i 2015 har vært dårligere enn man hadde sett for seg.

Hun venter derfor fortsatt på to rentekutt fra Norges Bank, henholdsvis i juni og «en gang» før desember.

Due-Andresen tror imidlertid at Norges Bank vil revidere opp estimatet sitt for neste år, noe som antagelig vil bidra til å trekke opp rentebanen mer enn ellers fra slutten av 2016 og utover.

- Vi har allerede sett at oljebremsen har slått sterkere inn i økonomien i år enn ventet. Dermed blir startpunktet lavere. Vi regner med at vi får en revidert rentebane uansett - men at den ikke blir like mye nedrevidert som vi hadde trodd før disse tallene kom, sier sjeføkonomen.

Les også: Kraftig kronehopp etter oljetall

Oljeinvesteringene flater ut neste år
Frykter store tap i offshore
Aker Solutions kutter 200 arbeidsplasser
Sverdrup-kontrakter kan tildeles neste uke
2000 må gå i Statoil dnPlus (DN Pluss - krever innlogging)
Oljesmellen struper inntjeningen

Se DNtv: Dette sier du til dine ansatte i nedgangstider

Dette sier du til dine ansatte i nedgangstider
Her er kommunikasjonsekspertenes beste råd til bedriftslederne.
02:59
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.