– Jeg tror disse tiltakene er for puslete til å redusere boligprisveksten nevneverdig. Tiltakene som går på å begrense bankenes utlån, kan ramme enkelte kjøpegrupper, men disse utgjør en såpass liten kjøpegruppe at markedet neppe lar seg påvirke. Dessuten, når ønske om å kjøpe bolig er der, så finner nok mange finansiering uansett. Det er vanskelig å begrense utlånsvekst når bunken med lånesøknader hos bankene vokser og vokser. Bankene lever tross alt av utlånsvolumer, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk Analyse.

– Det er boligetterspørselen som er høy og driver prisene oppover. Det mest effektive hadde vært å gjøre noe med det, og da er det kun boligskatt som hjelper, legger han til.

Sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 er enig.

– I de siste 10–15 årene er det blitt en økning av kjøp av bolig som investeringsobjekt, både fordi det er gunstig å gjøre dette ut fra skattesystemet, og fordi det er vanskelig å finne andre gode investeringsmuligheter når renten er lav. Det hadde vært mulig å redusere skattemotivet for å investere i bolig som investeringsobjekt, enten ved at skattefradraget for gjeldsrenter fjernes eller reduseres til å kun gjelde primærbolig, eller ved at skatt på sekundærboliginvestering økes. Det ville kunne få en raskere effekt på boligmarkedet enn den forsiktige innstramningen vi har fått i dag, sier hun.

Norsk særegenhet: - Det er litt perverst i Norge

Visekonsernsjef Daniel K. Siraj i Obos er fornøyd med at regjeringen ikke strammet til mer på finansieringssiden.

– Hadde regjeringen fulgt alle Finanstilsynets innspill, ville det kunne hatt dramatiske negative effekter først og fremst på psykologien i markedet.

Styreleder Elisabeth Aase i Aase Byggadministrasjon tror tiltakspakken i liten grad vil bidra til å dempe boligprisveksten i boligmarkedet.

– Da måtte tiltakene vært tøffere. For eksempel ved at det ikke var lov med avdragsfrihet i det hele tatt, eller at lånekundene måtte binde renten hvis de lånte over et visst nivå. Disse tiltakene vil ikke dempe boligprisveksten. Det som heller vil gjøre utslag, er utviklingen i arbeidsledigheten, sier Aase. 

ANBEFALT OM OPPHETINGEN I BOLIGMARKEDET:

Tord (24) har 3 millioner å kjøpe leilighet for - men brennhett boligmarked i Oslo ga ham et sjokk  

Økonomiprofessor advarer: - Kan nærme seg en investeringsboble

Her har boligprisveksten vært vill de siste årene

LOGG INN FOR Å LESE:
Kan ikke boligprisene falle? dnPlus (DN+)

- Vi trenger en normal prisutvikling

- Vi trenger en normal prisutvikling
Finansminister Siv Jensen (Frp) setter ut det hun selv kaller et "blinkende trafikklys".
02:12
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.