Borgarting lagmannsrett har dømt Per Sten Andersen og Eva-Karin Haugen til fengsel i to og et halvt år. Det tidligere samboerparet sto bak aksjeklubben TA Invest som gikk overende i 2009. Begge dømmes også til å tåle inndragning av fem millioner kroner, kommer det frem av den ferske dommen. Det er en nedsettelse av fengselsstraffen på to år for begge sammenlignet med dommen fra Oslo tingrett i 2014.

I dommen fra lagmannsretten kommer det frem at fagdommerne og meddommerne har vært uenige om hvor lang fengselsstraff som er riktig.

Meddommerne, som er i flertall, mente det måtte få betydning for straffeutmålingen at de to ikke hadde til hensikt å tilegne seg medlemmenes penger da aksjeklubben ble startet.

Ikke vinnings hensikt

«Flertallet legger særlig vekt på at meget vesentlige beløp er anvendt til utbetaling til medlemmer og ikke til de tiltaltes egen vinning». De fire legdommerne mener de straffbare handlingene var et resultat av en utvikling de tiltalte ikke hadde full kontroll over. I tillegg legger de vekt på at det har tatt lang tid før saken har kommet til retten. Strafferabatten for tidsbruken er rundt to år.

Rettens tre fagdommere mener det burde legges vesentlig vekt på bedrageriets størrelse og antall fornærmede. Ifølge tiltalen forledet Per Sten Andersen og Eva-Karin Haugen medlemmene til å investere rundt 287 millioner kroner gjennom aksjeklubben. Fagdommerne argumenterte for at det bare kunne legges beskjeden vekt på at den personlige vinningen var begrenset i forhold til bedrageriet størrelse. De tre fagdommerne mente også at riktig straff før man tar hensyn til tidsbruken er seks og et halvt års fengsel. Med hensyn til tidsbruken hos politiet mener mindretallet av dommerne at riktig straff ville være fire år og tre måneder.

Vurderer anke

Politiadvokat Christian Stenberg ved Oslo politikammer har ført saken både for lagmannsretten og tingretten. Han har ennå ikke bestemt seg for om han kommer til å innstille overfor statsadvokaten på om dommen skal ankes.

Politiadvokat Christian Stenberg. Foto: Hampus Lundgren
Politiadvokat Christian Stenberg. Foto: Hampus Lundgren (Foto: Dagens Næringsliv)

– På skyldspørsmålet merker jeg meg at retten har i det store fulgt påtalemyndighetens argumentasjon. Men når det gjelder straffeutmålingen må vi vurdere det ut fra rettspraksis. Her er det snakk om at folk er blitt bedratt for 100 millioner kroner. Det er mye penger. Da må vi se nærmer på om vi synes straffen er et godt uttrykk for likhet for loven, sier Stenberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les hele avisen