Teksten er rettet. Eksisterende aksjonærer har forpliktet seg til å delta i emisjonen med 15 millioner kroner.

Oljeprisen har halvert seg siden i fjor sommer, arbeidsledigheten øker og veksten i norsk økonomi avtar, men Pareto har åpenbart ingen tro på at nordmenns hunger etter lånte penger kommer til å synke. Husholdningenes gjeld er allerede på det høyeste nivå noensinne, etter en dobling av gjeld per capita siste ti år. Markedet for usikrede forbrukerlån vokser med ti prosent om året.

Pareto prøver å skrape sammen 165 millioner kroner i ny egenkapital til en gjeng Skandiabanken-avhoppere som vil starte opp internettbanken Monobank. Banken forespeiler potensielle aksjonærer en voldsom utlånsvekst fra 270 millioner kroner ved utgangen av året til 3,1 milliarder kroner ved utgangen av 2020. Banken skal være lønnsom allerede neste år og gi en bunnlinje på mer enn 115 millioner kroner ved utgangen av 2020, tilsvarende en avkastning på egenkapitalen på over 30 prosent. Utbytte vil det bli etter fjerde året.

Pareto lokker med erfaringene fra andre nystartede internettbanker som Bank Norwegian, yA Bank og Komplett Bank som har vokst kraftig. Bank Norwegian har hatt en årlig utlånsvekst på 47 prosent siden 2010. Banken er priset til fem milliarder kroner etter at aksjekursen har steget fra to kroner ved kapitalinnhentingen i 2007 til 29 kroner nå.

yA Bank har hatt en utlånsvekst på 27 prosent siden 2010. Banken er priset til 1,5 milliarder kroner og aksjekursen har steget fra 12 kroner ved kapitalinnhentingen i 2006 til 54 kroner nå.

Også Komplett Bank har hatt kraftig vekst siden oppstart i 2014 og aksjekursen har steget fra 2,5 til 6,8 kroner.

Konsernsjef i Monobank er tidligere Skandiabanken-direktør Bent H. Gjendem, samt en skokk med andre tidligere ansatte i Skandiabanken.

Banken har fått på plass et styre bestående av fem menn, inkludert styreleder Jan Greve-Isdahl og Trond Erik Birkeland, visekonsernsjef i Skue Sparebank (tidligere Hol Sparebank og Nes Prestegjelds Sparebank). Men siden dette er et ASA må det være med noen kvinner også.

«Selskapet har initiert en prosess for å identifisere potensielle kvinnelige medlemmer av styret,» heter det i presentasjonsmaterialet.

Noe særlig tydeligere går det vel ikke an å signalisere at kvinnene er som pynt å regne i styret til Monobank.

Skue Sparebank er i dag største aksjonær i Monobank med fire millioner aksjer, tilsvarende 20 prosent av aksjene. Det skal utstedes mellom 130 og 152 millioner nye aksjer, til en pris mellom 1,25 og 1,5 kroner per aksje.  

Eksisterende aksjonærer har sikret seg en gullgruve med 23 millioner warrants, altså rettigheter til å kjøpe Monobank-aksjer til kurs en krone innen november 2019. Dersom Monobank-aksjen skulle stige like mye som Bank Norwegian ville disse rettighetene bli mye verdt om noen år. Eksisterende aksjonærer har forpliktet seg til å delta med 15 millioner kroner i emisjonen.

Også flere av de ansatte har fått warrants. Konsernsjef Bent H. Gjendem har blitt tildelt 3,5 millioner warrants med en strike på 1,5 kroner innen utløpet av 2019.

Banken vil søke notering i gråmarkedet på OTC så raskt som mulig, og på Oslo Børs i løpet av tre-fire år.

Banken regner med å være fullfinansiert etter emisjonen på 165 millioner kroner. Senere fundingbehov vil bli dekket av innskudd fra kundene.

«Tradisjonelle banker har redusert deres renter på innskudd det siste året. Mindre banker overbyr nå tradisjonelle banker med mellom 50 og 90 basispunkter på innskudd,» heter det i presentasjonsmaterialet.

Monobank ser for seg en kvartalsvis utlånsvekst på 130 millioner kroner, utlånsrente på 15,3 prosent og innskuddsrente på 2,9 prosent. Det skulle gi en meget hyggelig rentemargin. Det antas utlånstap på to prosent og en kjernekapitaldekning på over 15 prosent.

 

 

Norges største pappvintest
DNs vinjournalister har testet 263 pappviner fra Vinmonopolet. Her forteller de om sine favoritter.
02:51
Publisert:
 

 

 

 

Les også: Mer enn 300 riggarbeidere står klare til streik torsdag  

 

Les også: – Vi har ikke sett hvor ille det blir dnPlus  

  

  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.