For ett år siden kjøpte to velformuende bergensfamilier det norske programvareselskapet Software Innovation.

Oppkjøpet skjedde etter at de to familiene selv hadde solgt sine virksomheter for mange milliarder.

Rieber-familien solgte i 2012 matvarekonsernet Rieber & Søn til Orkla for over seks milliarder kroner på gjeldfri basis, mens Trond Mohn ifjor solgte familiekonsernet Frank Mohn til svenske Alfa for 13 milliarder kroner.

Torsdag ble det kjent at det svensk-finske it-selskapet Tieto kjøper opp Software Innovation. Nå sikrer Rieber-familien og milliardær Trond Mohn storgevinst på salget.

«Til et godt hjem»

Styreleder Trond Valvik i Software Innovation opplyser at ingen av eierne planla å selge Software Innovation.

– Vi hadde en langsiktig plan med selskapet, men så fikk vi en henvendelse av Tieto i midten av mai. Det finansielle tilbudet syntes vi var meget bra, sier Valvik.

Tieto opplyser i en pressemelding at kjøpesummen er på 610 millioner kroner som betales kontant når godkjennelse fra Konkurransetilsynet foreligger.

For ett år siden kjøpte Rieber-familiens selskap Atlantis Vest og Trond Mohns selskap Meteva aksjene i Software Innovation.

It-selskapets samtlige aksjer ble den gang verdsatt til 400 millioner. Med overtagelsen av etterhvert 86 prosent av aksjeporteføljen, betalte bergensinvestorene rundt 345 millioner kroner. Det gir dem en gevinst på 180 millioner kroner tilsammen.

– Det blir den tredje eieren siden jeg ble ansatt som administrerende direktør, sier Torstein Harildstad. Foto: Per Thrana
– Det blir den tredje eieren siden jeg ble ansatt som administrerende direktør, sier Torstein Harildstad. Foto: Per Thrana (Foto: Dagens Næringsliv)

– For oss er det viktig å selge Software Innovation til et godt hjem med riktig pris. Tieto vil bli en god industriell eier.

Valvik, som er investeringsdirektør i Rieber-familiens selskap Atlantis Vest, opplyser at pengene de får inn ved dette salget skal reinvesteres.

– Vi skal blant annet gjøre mer innenfor software, sier Valvik.

«Vært partnere»

Ifjor høst ble det svensk-finske it-konsernet Tieto ansett som en potensiell kjøper av det norske it-konsernet Evry, som ble lagt ut til salgs av hovedeierne Posten og Telenor. Evry ble i stedet solgt til oppkjøpsfondet Apax for 4,3 milliarder kroner.

Nå handler Tieto i Norge med et selskap som er konkurrent til nettopp Evry.

Konsernsjef Kimmo Alkio i Tieto understreker at oppkjøpet av Software Innovation er viktig.

– Det vil øke våre muligheter til raskere å kunne tilby våre kunder i Norden digitale tjenester som skal bidra til vekst. Vi styrker vår posisjon, spesielt i offentlig sektor, sier Alkio.

Med kjøpet øker Tieto markedsandelen innen dokumenthåndtering og saksbehandling fra syv prosent til rundt 20 prosent i Norden. Han legger til at Software Innovation ikke er et nytt bekjentskap.

– Vi har vært partnere i Sverige i mange år, sier Alkio.

«Den tredje eieren»

Tieto vil etter oppkjøpet få 600 ansatte i Norge. Torstein Harildstad fortsetter som leder av Software Innovation.

– Jeg er med ferden over. Det blir den tredje eieren siden jeg ble ansatt som administrerende direktør i selskapet i 2010. Dette er en veldig spennende mulighet for Software Innovation. Det blir en stor aktør med vekstambisjoner i det norske markedet, sier Harildstad.

Hos konkurrenten Evry er it-oppkjøpet blitt lagt merke til.

– Vi har registrert kjøpet. Det er ikke noe nytt at det er konsolidering i markedet, sier Janne Marie Log, informasjonsdirektør i Evry.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.