Oslo Børs falt hardt i kjølvannet av det greske gjeldsdramaet mandag i lihet med øvrige toneangivende børser.

I Frankfurt hadde investorene sendt DAX-indeksen ned 2,47 prosent, og i Paris var CAC 40-indeksen ned 2,73 prosent i ettermiddagshandelen. I Milano hadde hovedindeksen falt 3,79 prosent, mens Madrid-børsen gikk ned 3,60 prosent.

Utenfor eurosonen krympet FTSE 100-indeksen i London 1,38 prosent. Den felleseuropeiske FTSEurofirst 300-indeksen falt 1,7 prosent, melder nyhetsbyrået Reuters.

I Portugal sendte investorene PSI 20-indeksen ned 5 prosent på formiddagen, mens den danske C20-indeksen ifølge nyhetsbyrået Ritzau falt 3,3 prosent.

Holder stengt

Regjeringen i Hellas ønsker at det skal holdes folkeavstemming over forslaget til kreditorene 5. juli, men landet kan bli ekskludert fra eurosonen innen den tid.

Mandag holdt greske banker stengt på grunn av usikkerheten ettersom den europeiske sentralbanken har bestemt ikke å øke rammen for nødlån. Det er ventet at bankene vil holde stengt hele uken.

Også det greske aksje- og obligasjonsmarkedet vil være stengt i perioden frem til 7. juli.

EUs økonomikommisær Pierre Moscovici sier til Financial Times mandag at det ikke er for sent å nå en avtale mellom Hellas og kreditorene, som vil gjøre det mulig for Hellas å bli i eurosonen.

Tror på løsning

Sjefstrateg Erica Blomgren i SEB har i utgangspunktet tro på at partene vil komme frem til en avtale før eller siden, og at Hellas dermed forblir i eurosonen. Blomgren erkjenner imidlertid at risikoen for gresk mislighold og påfølgende «Grexit» har økt over helgen.

- Markedet står for øyeblikket fast i en situasjon hvor man bare venter på avklaring av situasjonen, i den ene eller andre retningen, sier hun til TDN Finans.

For øyeblikket, mener hun imidlertid det ser ut som at avklaringen kan drøye et par uker til, fremfor alt på grunn av Det internasjonale valutafondet (IMF) kan velge å innvilge Hellas en utsettelse på 30 dager av beløpet på over 1,5 milliarder euro, som forfaller i morgen.

- Så selv om man ikke betaler i morgen, så behøver ikke IMF å klassifisere det som et mislighold, sier hun.

Selv tror SEB-strategen at det ikke er umulig at IMF gjør dette, for å avvente folkeavstemningen som skal gjennomføres i Hellas kommende søndag, 5. juli.

- Risikoen er at man ikke får noe klarere bilde på kort sikt, og at det vil fortsette å tynge børsene, understreker hun.

Sjeføkonom Shakeb Syed i SpareBank 1 Markets skriver i en oppdatering at han venter at grekerne stemmer «ja» til kreditorenes forslag i folkeavstemningen søndag. SpareBank 1-økonomen er klar på at et «ja» i folkeavstemningen vil også bety starten på slutten til Tsipras-regjeringen.

Mislighold

Nordea Markets tror Hellas vil misligholde lånet til IMF som forfaller 30. juni, men at det trolig ikke innebærer en gresk konkurs.

«Nøyaktig hva det greske folket skal stemme over virker for oss fortsatt uklart. Fredagens forslag fra kreditorene ligger i realiteten ikke lenger på bordet og programmet den var relatert til utløper i morgen. Et ja i folkeavstemmingeninnebærer fortsatt stor politisk usikkerhet, og er på ingen måte en garanti foren videre euro-fremtid for Hellas», skriver meglerhuset i morgenrapporten.

DNB Markets frykter smitteeffekten ved en gresk exit, og peker på at asiatiske aksjemarkeder er kraftig ned.

«Det er utvilsomt en spennende uke vi har fremfor oss. Tiden er knapp, men en avtale i siste minutt kan enda ikke utelukkes. Sannsynligheten fremstår imidlertid liten og markedene frykter heller et langt verre utfall, nemlig en Grexit og at europeiske myndigheter ikke klarer å forhindre smitte til andre land», skriver meglerhuset i morgenrapporten.

DNB var blant aksjene som falt hardest, og var ned 1,94 prosent til 131,30 kroner. Marine Harvest var ned 1,88 prosent, Norsk Hydro falt 2,49 prosent, mens Yara avsluttet ned 3,46 prosent og Telenor ned 2,17 prosent. Statoil svekket seg 1,73 prosent til 142,30 kroner.

Nordsjøoljeprisen svekket seg 1,37 dollar fatet til 61,80 dollar.

Hovedindeksen på Oslo Børs sluttet ned 1,74 prosent til 631,39 poeng, omsatt for 3,4 milliarder kroner.

 

Les også:
EU med nytt Hellas-forslag mandag
Greske banker holder stengt i seks dager  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.