I innlandskommunen Iveland fem mil fra Kristiansand hadde kommunen og grunneier Finn Sand storslåtte planer om å selge bolig- og hyttetomter. Interesserte kjøpere ble fraktet til visninger med helikopter.

DN skrev i februar 2011 om de 184 nøkkelferdige hyttene som var planlagt reist til under 800.000 kroner stykket. Hyttene skulle bygges i Latvia, og satsingen hadde et budsjett på 150 millioner kroner. Banker har lånt ut titall millioner til tomtekjøpere, men ingen hytter er bygd.

– Vi tok en snarvei for å få gjennomført hytteprosjektet, sa den tidligere forretningspartneren til Nokas-dømte David Toska, Thor Kaste Dahl (44), i Oslo tingrett i mars i år.

Les saken: - Vi tok en snarvei

Han innrømmet lånebedragerier mot DNB, Nordea og Sparebank 1 Oslo Akershus, og ble dømt til to år og åtte måneders fengselsstraff i en såkalt tilståelsessak.

Dahl, som tidligere het Bård Kaste og er domfelt for å ha forsøkt å smugle inn 48,4 kilo amfetamin og oppbevaring av et skytevåpen, hevdet i retten at en advokat og grunneieren av tomtefeltet også var med på å bruke opp pengene.

Nå har Økokrim tatt ut tiltale mot advokat Egil Lagem (61) og grunneier Finn Sand (50) for medvirkning til bedrageriene på tilsammen 28,6 millioner kroner mot de tre bankene. De to nekter straffskyld for bedrageriene.

Innrømmer formalfeil

Kjøperne av tomtene skal ha blitt vervet av Dahl, mot en liten provisjon, og ble fortalt at renter og avdrag skulle dekkes av andre, kom det frem under tilståelsessaken tidligere i år. Selv innrømmet Dahl at han mottok vel 2,5 millioner kroner i fortjeneste fra bedrageriene.

– Hovedmannen i denne saken ble dømt i mars. Økokrim mener at man nå kan føre bevis mot to personer som vi mener har medvirket til at bankbedrageriene ble gjennomført. Begge forsto eller burde forstått at de medvirket til at bankene lånte ut millioner til hyttetomter basert på uriktige opplysninger, sier førstestatsadvokat Geir Kavlie i Økokrim.

Han forteller at det fortsatt pågår etterforskning mot andre personer i sakskomplekset. Totalt har 19 personer vært siktet i bedragerisaken. Forsvarer Claus Frimann-Dahl opplyser at advokat Egil Lagem erkjenner å ha begått formalfeil og derved brutt eiendomsmeglingsloven. Av tiltalen fremgår det at Lagem skal ha unnlatt å sikre bankene med pant i tomtene og at han heller ikke overførte hjemlene til tomtene til kjøperne.

«Alle skulle være happy»

I tillegg skal Lagem ha disponert over vel 685.000 kroner fra klientkontoen etter tomtesalgene uten at dette var avtalt. Disse forholdene innrømmer han ifølge forsvareren, men avviser å ha medvirket til grove lånebedragerier.

– Forøvrig erkjenner han ikke straffskyld og vil ikke forhåndsprosedere saken, sier Frimann-Dahl.

Ifølge tiltalen mot de to skal det ha blitt lagt frem uriktig lønnsdokumentasjon, egenkapitalbekreftelser og kontrakter der kjøpesummen ikke var reell, slik at både betalingsevnen til låntagerne og sikkerheten til bankene fremsto som bedre enn den var. Grunneier Sand erkjenner ikke straffskyld i henhold til tiltalen.

– Min klient bestrider at han hadde kjennskap til at den domfelte la frem falske dokumenter for å få banklån, sier Sands forsvarer Steinar Thomassen.

Dahl forklarte i Oslo tingrett at banklånene skulle gå til tomtekjøp, bygging av infrastruktur og utvikling av tomteområdene, men at de to tiltalte og Dahl isteden brukte opp millionene.

– Planen var å kjøre gjennom prosjektet, betale bankene og alle skulle være happy, sa Dahl.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.