Det John Fredriksen-dominerte gasstankrederiet Flex LNG kjøper skipsrederens private gassinfrastruktureiendeler, eiet gjennom Geveran, og fusjonerer med Exmar, ifølge en melding onsdag.

Blir minoritetseier

Oppgjøret skjer gjennom at Geveran og Exmar mottar aksjer i Flex LNG, som skifter navn til Exmar LNG Ltd, og der Exmar vil eie 64,6 prosent etter transaksjonen. Det er ventet at Exmars Nicolas Saverys vil bli selskapets styreleder og at Exmar-sjef Bart Lavent vil innta rollen som konsernsjef.

- Jeg har kjent Nicolas Saverys og Exmar i mer enn 30 år. De har utviklet en imponerende teknologisk plattform innen LNG-bransjen. Sammen tror jeg vi vil være unikt posisjonert for å vokse og utvikle dette selskapet til fordel for alle aksjonærer. Jeg er svært begeistret for dette partnerskapet, sier John Fredriksen i en kommentar.

Fredriksens Geveran ventes eie 30,7 prosent av selskapet etter transaksjonen.

Søker vekst

Gjennom transaksjonen etableres Flex LNG/Exmar LNG Ltd. som en betydelig aktør innen frakt av flytende gass samt infrastruktur for regassifisering.

"Ambisjonen er å søke ytterligere vekst innen LNG-verdikjeden. Selskapet har en betydelig portefølje av pågående kommersielle prosjektanbud og eksklusive partneravtaler. Intensjonen er å finansiere denne veksten med kontanter generert fra eksisterende prosjekter, bank- og obligasjonslån, og potensielt ny egenkapital", heter det.

Exmar LNG vil ha seks LNG-skip, der fire er under bygging, fire flytende lagring og regassifiseringsskip (FSRU), der verdens første FSRU-lekter inngår. Selskapet vil også ha to FLNG enheter, som er under bygging.

- Vi er svært begeistret for den sterke kombinasjonen sammen med Flex LNG og Geveran. Det nye selskapet vil gjøre oss i stand til å skape aksjonærverdier på lang sikt og til å fortsette å vokse i alle segmenter i LNG-verdikjeden. Vi er sterkt forpliktet til å gjøre dette til en sukses for alle involverte og for både nåværende og fremtidige kunder, sier Saverys i meldingen.

Kupper hele verdikjeden

Exmar LNG vil etter dette ha en anslått selskapsverdi (enterprise value; eiendeler minus gjeld) på 2,3 milliarder dollar, der aksjekapitalen verdsettes til 823,3 millioner dollar.

"Selskapet vil integrere flytende produksjon (liquefaction), shipping og regassifisering, og blir i praksis en "one stop shop" lang LNG-verdikjeden, som dekker hele spekteret fra småskala til fullskala flytende LNG-infrastruktur-løsninger", heter det.

Som følge av Exmars eierandel på 64,6 trigges pliktig tilbud på øvrige aksjer i selskapet innen fire uker etter at transaksjonen er gjennomført. Fredriksen har imidlertid forpliktet seg til ikke å selge sine aksjer under et slikt tilbud.

"Selskapet har til hensikt å forbli notert på Oslo Axess under sitt nye navn, og vil forberede et noteringsprospekt for aksjene som vil bli utstedt i forbindelse med transaksjonen", heter det.

Transaksjonen forutsetter godkjennelse fra alle relevante myndigheter, og ventes fullført i tredje kvartal 2015.

Exmar, som er notert på Amsterdam-børsen Euronext, stiger omlag 12,5 prosent på nyheten. Flex LNG er opp 44 prosent på Oslo Børs.

Les også:
Yara selger for tre milliarder
– Hellas ber IMF om betalingsutsettelse
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.