Oslo Børs endte høyere torsdag og utviklet seg dermed bedre enn de fleste børsene i Europa.

Frontline og Det norske var blant aksjene som falt.

Torsdag morgen ble det kjent at Frontline og det relaterte Frontline 2012 gjør den lenge ventede fusjonen av de to selskapene, og med det gjenvinner Frontline posisjonen som et verdens aller største og ledende tankrederier med om lag 90 skip, hvorav 25 er VLCCer og 17 er suezmax-skip.

Analytikerne mener den fusjonen, med Frontline som overtakende part, vil gi et selskap som vil kunne få en positiv utvikling og komme i utbytteposisjon raskt.

Arctic Securities konkluderer at det sammenslåtte selskapet raskt kan komme til å bli den foretrukne tank-aksjen i markedet. Også Pareto Securities er positive.

Meglerhusene er imidlertid samstemte i at Frontline 2012-aksjonærene har fått en god deal.

- Som ventet

Analytikerne Eirik Haavaldsen og Øystein Dalby i Pareto Securities skriver at transaksjonen, som er basert på verdijustert egenkapital for de to selskapene, hvor Frontline 2012 aksjonærene vil motta 2,55 Frontline-aksjer pr aksje, var på linje med deres forventning.

«Basert på dagens aksjekurs for Frontline, mottar Frontline 2012-eierne verdier for 50 kroner pr aksje, og følgelig er denne avtalen åpenbart mer innvannende for disse», skriver Pareto Securities.

Analytiker Erik Nikolai Stavseth i Arctic Securities skriver på sin side at 2,55 aksjer, var noe høyere enn deres estimat på 2,4 aksjer pr Frontline 2012 og støtter synet på at transaksjonen er mest gunstig for Frontline 2012-aksjonærene.

Stavseth skriver imidlertid at det, etter hans syn, er mer oppside i verdsettelsene av eiendelene Frontline 2012 tar med inn i fusjonen.

Dette fordi verdsettelsen av Frontlines eiendeler reflekterer inneværende høye rater, mens de nyere eiendelene til Frontline 2012 ikke har tatt inn disse enda.

«Som sådan, ser vi oppgang i verdijustert egenkapital for Frontline 2012 som en potensiell driver for høyere verdsettelse for selskapet fremover», skriver selskapet.

Tre faktorer

Selv om det sammenslåtte selskapet har en solid premie på 28 prosent til deres estimerte verdijusterte egenkapital, mener Pareto-analytikerne at selskapet har de tre faktorene som skal til for å bli det ledende noterte tankrederiet i verden.

De fremhever at likviditeten i aksjen, markedsverdien på rundt to milliarder dollar, samt nærliggende utbetaling av utbytte.

Begge meglerhusene fremhever John Fredriksens uttalelser i børsmeldingen om at han er «fast bestemt på å utvikle og vokse selskapet videre».

I børsmeldingen vises det til at det fusjonerte selskapet vil utbetale utbytte «etter styrets skjønn», dette tolker Arctic Securities som et sterkt signal om utbytte fra dag én.

«Gitt de solide ratene så langt i år har både Frontline 2012 og Frontline generert betydelig kontantstrøm som trolig vil bli kanalisert tilbake til investorene», skriver Arctic.

Frontline falt 2,8 prosent til 19,96 kroner pr aksje, mens Frontline 2012 steg 10,6 prosent til 44,25 kroner i OTC-handelen.

Tildelte oljefelt

Det norske oljeselskap sluttet ned 0,3 prosent etter at Olje- og energidepartementet vedtok en eierskapsfordeling på Johan Sverdrup-feltet som gir selskapet en mindre andel enn i forslaget fra partnerskapet, som Det norske ikke ville signere.

OEDs vedtak gir selskapet 11,5733 prosent i feltet, mot det tidligere forslag på 11,8933 prosent.

De fleste analytikerne virker å anslå at forskjellen utgjør 1,50-2,50 kroner pr aksje for Det norske.

Clarksons Platou Securities vektlegger at det helt klart er en negativ nyhet for Det norske, og at det overskygger den positive effekten fra de bedre resultatene fra tre avgrensningsbrønner på Ivar Aasen-feltet, som også ble sluppet i dag.

Statoil sluttet opp 2,3 prosent torsdag etter å ha falt 1,8 prosent onsdag.

Avhengig av oljepris

Credit Suisse fremhever Statoil som sitt «top underperform»-valg innen oljesektoren fremover. Også UBS anser aksjen for å være blant de minst foretrukne, det fremgår av oppdateringer fra meglerhusene torsdag.

Analytikerne i Credit Suisse viser til at Statoil er mer direkte avhengig av oljeprisen enn konkurrentene ettersom selskapet er mer eksponert for mot oppstrømvirksomhet enn disse.

I tillegg har Statoil en høyere andel av produksjonen i områder med høye kostnader og høye skatter.

«Uten fordelene av en defensiv nedstrømvirksomhet har selskapet en klar ulempe», heter det.

Videre fremheves det Credit Suisse-analytikerne anser for å være en ubalansert kontantstrøm gjennom den inneværende nedgangsperioden.

«Dette er vår største bekymring. Uten vesentlige kutt i investeringsprogrammet og et ambisiøst program for salg av eiendeler, kan selskapet bryte sitt gjeldsgrad-mål i 2016, ifølge våre tall», heter det.

«Denne mangelen på finansielt spillerom setter utbyttepolitikken i fare i fravær av en rask oppgang oljeprisen», skriver Credit Suisse.

Oppjusterer

I en oppdatering oppjusterer UBS eps-estimatene for oljeselskapene de dekker med i gjennomsnitt 11 prosent for 2015 etter å ha oppdatert sine estimater for oljepris, valutakurs og raffinering for 2015, 2016 og 2017.

Meglerhuset ser nå en Brent-pris på 59,7 dollar pr fat i gjennomsnitt for 2015 (58,54) og holder estimatet uendret på 70 dollar pr fat i 2016 og 75 dollar i 2017.

UBS høyner med det eps-estimatene på Statoil for 2015, 2016 og 2017 med henholdsvis 1,8, 1,2 og 2,7 prosent, og skriver at aksjen er blant de minst foretrukne innen sektoren.

Meglerhuset mener at sesongmessig svak produksjon ikke vil bli veid opp for av høyere oljepris, og ser et nettoresultat på 6.043 millioner kroner i andre kvartal 2015, mot 9.900 millioner i samme kvartal 2014.

UBS høyner kursmålet på Statoil-aksjen til 145 kroner fra 135 og gjentar hold-anbefalingen på aksjen. Også Credit Suisse har et kursmål på 145 kroner på aksjen.

Hovedindeksen på Oslo Børs steg 0,43 prosent til 632,52 poeng, omsatt for 2,7 milliarder kroner.

 

Les også: - Prisnivået på brukte boliger har galoppert

I morgen lanserer polet 45 nye viner i butikkene sine. Vi har testet alle.

Her venter folk å bruke mest penger på sin neste bolig

 

Se også:

Har du en slik, skal den leveres til politiet snarest:

Har du en slik, skal den leveres til politiet snarest
Blir man tatt med en laserpeker etter 1. juli, risikerer man å få bot.
01:23
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.