Økonomene mener at tallene for registrerte ledige fra Nav fredag var som ventet, men at de indikerer at ledigheten akselererer. Isolert sett styrker dette grunnlaget for at Norges Bank kan sette renten ned til høsten, men trenden fra andre nøkkeltall for industrien må bekreftes før man kan si om det blir kutt alt i september.

Ved utgangen av juni er det registrert 77.310 personer helt arbeidsledige, tilsvarende 2,8 prosent av arbeidsstyrken, ifølge foreløpige tall fra NAV fredag.

-Ledighetsprosenten på 2,8 var som ventet og i tråd med Norges Bank, men antallet helt ledige økte med 700 sesongjustert i juni og bruttoledigheten var opp 1.600 noe som indikerer en akselerering i antallet ledige, sier sjeføkonom Frank Jullum i Danske Bank Markets til TDN Finans og får støtte av Seniorøkonom Kyrre Aamdal i DNB Markets.

Jullum viser også til at økningen kommer fra Rogaland og Hordaland og da særlig blant ingeniører og sivilingeniører innen petroleumsfag, noe som er i tråd med forventningene.

-Det er nedgangen i oljebransjen som slår ut, sier Jullum.

Jullum sier akselereringen er ventet ettersom Aku-tallene den seneste tiden har indikert samme utvikling.

-Det har den seneste tiden vært et sprik mellom Aku-tallene og registrert ledighet som er høyere enn normalt. Dette snevrer inn denne differansen noe, sier Jullum til TDN Finans.

Det har vært en debatt rundt hva differansen, som har vært oppe i 20.000 skyldes.

-Når Nav-ledigheten nå øker, bekrefter det bildet fra Aku noe, men ser man over de siste tre månedene har Nav-ledigheten likevel økt mindre enn hva vi hadde sett for oss, sier han.

Ser man imidlertid på de underliggende tallene mener han at disse nå tilsier en økning i arbeidsledighet på om lag 1000 i måneden.

-Dette gir en årstakt med økning i ledige på rundt 12.000, noe som ligger midt mellom Nav og Aku, sier Jullum.

Jullum sier tallene isolert støtter antakelsen om et rentekutt fra for Norges Bank i høst, men sier at de må se trenden bekreftet i andre nøkkeltall før de kan fastslå om de venter kutt alt i september.

-Detaljhandelen og pmi var svak, mens ledigheten er mer som ventet. Hvis vi får bekreftet bildet fra PMI på andre industri-indikatorer som konjunkturbarometeret, faktisk industriproduksjon og industridelen av regionalt nettverk, så tenderer det nok mot at Norges Bank vil kutte alt i september. Men, vi må se det brede bildet får dette blir klart, sier Jullum.

«Samlet sett var tallene på den svake siden og bekrefter den pågående oppgangen i arbeidsledigheten. Dette styrker grunnlaget for at Norges Bank kan sette renten ned til høsten», skriver Aamdal i DNB Markets i en oppdatering fredag.

Handelsbanken Capital Markets-økonomen Marius Hov mener arbeidsmarkedstallene så langt støtter deres forventing om et rentekutt i september.

Les også:

Kreutzer hadde blitt sittende med sentralbordjobben

Ingen kvinne i verden har blitt milliardær raskere enn Sara  

Se DNtv:

Du gir deg lenge før denne suven må kaste inn håndkleet
Sjekk terrengegenskapene til Mercedes' nye stor-suv, Mercedes GLE.
01:31
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.