Eksperter har lenge advart om at det kinesiske aksjemarkedet er en boble som verden ikke har opplevd siden slutten av 1990-tallet.

Kinesiske selskaper har brukt alle «triks» for å lokke til seg investorer – tilsvarende hva amerikanske selskaper gjorde på 1990-tallet for å overbevise investorer om at de satset på internett.

– Dette er den største aksjeboblen verden har sett siden 1990-tallet. Når denne sprekker, og det vil skje, vil det ha konsekvenser for markeder over hele verden, advarte analysedirektør David Woo hos Bank of America til Bloomberg Radio for om lag to uker siden.

Les mer her: Full panikk ved kinesiske børser dnPlus

Oppretter fond

Fallet i det kinesiske aksjemarkedet de siste tre ukene er det største i nøkkelindeksen siden 1992.

Nå har kinesiske meglerhus bestemt seg for å opprette et fond for å stabilisere aksjemarkedet, opplyser verdipapirforeningen i Kina på sine hjemmesider lørdag ifølge Bloomberg News.

Meglerne vil til sammen investere minst 120 milliarder yuan for å starte opp stabilitetsfondet. Dette tilsvarer 19,3 milliarder dollar eller om lag 154 milliarder kroner.

Ifølge Wall Street Journal ventes det at også den kinesiske sentralbanken vil investere penger i fondet.

Meglerne forplikter seg til å ikke redusere privateide investeringer i markedet så lenge Shanghai Composite-indeksen er lavere enn 4.500 poeng.

- Absolutt en boble

De to siste månedene har 25 millioner kinesere gjort aksjeinvestorer av seg i det lokale børsmarkedet, og fått aksjekursutviklingen til å gå i taket. Det har også ført til at selskaper som er notert både på Hong Kong-børsen og på børsene i sentrale Kina, har betydelige prisforskjeller.

De siste 12 månedene har det virkelig tatt av, opplyste investeringsdirektør Robert Næss i Nordea Investment Management til DN i forrige uke. Ifølge ham er det kinesiske børsmarkedet en tikkende bombe.

– Her er det absolutt en boble. Det kan være forskjell i selskapene, men 50 selskaper notert samme steder er i snitt 140 prosent høyere priset lokalt i Kina enn i Hong Kong, sa Næss.

Les mer her: – Absolutt en boble dnPlus (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også på DN.no:

- Dette er et ondsinnet rykte

Snakket til tusenvis av fremmøtte i Aten

Nå koster dollaren åtte kroner

Se DNTV: Her er kunsten ingen vil ha

Her er kunsten ingen vil ha
Kunstmarkedet er tilbake på topp etter syv år med nedtur. Men noe er fortsatt svært tungsolgt.
01:54
Publisert: