Aksjene på Oslo Børs falt videre mandag etter at det det ble en uventet klar seier for nei-siden i søndagens folkeavstemning i Hellas.

Mandag morgen ble det også klart at den greske finansministeren Yanis Varoufakis trekker seg fra vervet etter at de greske velgerne klart avviser kreditorenes betingelser for å gi nye lån til landet. Timer senere ble Euklid Tsakalotos utnevnt til ny finansminister i Hellas.

Følg utviklingen på DNs børs- og markedssider

Sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets ser etter avstemningen 60 prosent sannsynlighet for at Hellas vil gå ut av eurosonen, men presiserer at dette ikke er en «done deal», ettersom politikerne igjen skal sette seg på forhandlingsbordet.

Syed mener at den negative effekten på aksjemarkedet først og fremst vil være sentimentdrevet da økt risikofrykt kan føre til en «risk off»-preget markedsutvikling.

Dette vil gi utslag i «fall på børsene, oppgang i PIIGS-landenes statsrenter, nedgang i typiske «safe haven»-lands statsrenter, utgang i kredittspreadene, svekkelse i euro og styrkelse i dollar», skriver Syed i en oppdatering mandag.

Effekten ventes imidlertid å være forbigående fordi de underliggende faktorene som bankers og andre lands eksponering mot gresk gjeld er lav, samt at Hellas viktighet for økonomien i Europa gjennom deres import ikke er videre betydningsfull ettersom landet kun utgjør to prosent av eurosonens BNP, skriver Syed.

Dempet forventingene

Også oljeprisen har falt etter positive signaler fra forhandlingene mellom Iran og 5+1-gruppen rundt landets kjernefysiske program.

Dette til tross for at USAs utenriksminister John Kerry søndag dempet forventningene om at en avtale med Iran er nært forestående, i en situasjon hvor diplomater i Wien forhandler videre mot tirsdagens frist.

Som følge av usikkerheten som følger av grekernes nei-stemme reduserer J.P. Morgan mandag vektingen av europeiske aksjer i deres globale portefølje til «nøytral» fra tidligere «overweight» i en oppdatering mandag.

Strategene i J.P. Morgan anbefaler å flytte investeringene til markeder med lavere risikoeksponering, men skriver samtidig at de venter at aksjene i Europa er mer robuste nå enn hva de var i 2011 og 2012, ifølge Bloomberg News.

De venter samtidig at markedene vil stige på tre til seks måneders sikt, og venter at resultatene i andre kvartal vil være «betryggende» for markedet.

Uendret for flyselskap

Norwegian Air Shuttle rapporterte mandag at selskapet hadde en økning i passasjertrafikken (RPK) på elleve prosent i juni 2015, sammenlignet med samme periode året før.

Yielden i måneden var 0,46 kroner (0,46), mens inntektene pr tilgjengelige setekilometer (rask) var 0,40 kroner (0,38).

Swedbank skriver i en oppdatering etter tallene at de, i sum, mener at juni-tallene var sterke, som forventet, og at de venter at også juli-tallene vil være «veldig sterke». Fondsfinans skriver at tallene var som ventet.

Norwegian Air Shuttle-aksjen endte uendret mandag, omsatt for 65 millioner kroner.

DNB falt

DNB var blant aksjene som falt markert mandag, tynget blant annet av at flere meglerhus har nedgradert deres anbefaling på aksjen.

Carnegie nedgraderer anbefalingen på DNB til hold fra kjøp, og kutter kursmålet på aksjen til 140 fra 160 kroner aksjen.

Carnegie venter at DNB ikke vil klare å levere tall sterkere enn konsensus fremover, samtidig som den økonomiske usikkerheten i Norge trolig betyr at multippelekspansjon i markedsverdsettelsen av banken samtidig som kapitalkravene skjerpes er usannsynlig.

Meglerhuset argumenterer videre at det norske boligmarkedet er sterkt og vil fortsette å være sterkt, og viser til at prisene de siste ni årene har vært flate hvis man justerer for veksten i disponible inntekter til norske husholdninger.

Innen næringseiendom registrerer Carnegie imidlertid at risikoen øker, hvor implisert «prime yield» er rekordlav for øyeblikket.

Når det gjelder den utfordrende situasjonen i den norske oljerelaterte næringen, mener Carnegie at DNB helt klart er eksponert, men tror banken vil klare seg greit.

DNB-aksjen falt 2,8 prosent til 125,80 kroner pr aksje, omsatt for 298 millioner kroner.

Frontline steg

Frontline-aksjen var blant aksjene som steg mandag.

DNB Markets oppgraderte mandag sin anbefaling på Frontline til kjøp fra tidligere hold. Kursmålet oppjusteres til 25 kroner fra 22,8 kroner.

Oppgraderingen kommer etter at Frontline har blitt født på ny og vunnet tilbake posisjonen som det ledende tankselskapet etter fusjonen med Frontline 2012, ifølge DNB Markets-analysen.

Meglerhuset anslår Frontline vil betale et utbytte som tilsvarer 100 prosent av selskapets resultat etter skatt, noe som vil gjøre Frontline-aksjen til det ultimate «yield play».

Frontline-aksjen sluttet opp 2,5 prosent, omsatt for 27 millioner kroner.

Økt usikkerhet

Nordea Markets skrev i sin morgenrapport at usikkerheten for Hellas' fremtid i euroområdet nå har økt.

Samtidig mente meglerhuset at villigheten til å forhandle med den nåværende greske regjeringen virker begrenset, og at det derfor ikke er noen enkle løsninger igjen på bordet.

- Det er imidlertid noe politisk vilje for å holde Hellas i eurosonen så en avtale er fortsatt mulig, selv om en «grexit» nå ser ut som det mest sannsynlige utfallet. Hellas vil ikke bli kastet ut av eurosamarbeidet, men trolig drifte ut etterhvert som bankene går tomme for euro, skriver Nordea Markets.

- «Et «nei» fra folket økte vår sannsynlighet for «grexit» fra 45 prosent sannsynlighet til 65 prosent sannsynlighet», mente meglerhuset.

- Ikke større endringer

Før Oslo Børs åpnet mandag, påpekte analytiker Camilla Viland i DNB Markets at reaksjonene på Hellas-nei foreløpig var «nokså moderate».

- I første omgang vil ikke valgresultatet bety noen større endringer i situasjonen. Syriza, med Alexis Tsipras, i spissen vil forbli ved makten, skriver analytikeren i en morgenrapport fra meglerhuset.

- Tsipras har lovet folket av han nå umiddelbart skal starte nye forhandlinger med kreditorene og at en avtale skal være på plass innen to dager. Tsipras mener at han med nei-et fra det greske folk nå vil stå mye sterkere i forhandlingene og at han derfor vil kunne få en til en langt bedre avtale. Det er imidlertid ikke sikkert at EU vil fire nevneverdig på kravene, skrev Viland.

Hovedindeksen på Oslo Børs falt 1,19 prosent til 620,33 poeng, omsatt for 2,4 milliarder kroner.

 

Les også: Tiltalt for kredittbedrageri

Stor test av luksus-iskrem

Tsakalotos blir Hellas' nye finansminister

 

Se også:

Ingeniøren John (42) er på desperat jobbjakt i Hellas:

Ingeniøren John (42) på desperat jobbjakt i Hellas
Kommer til å forlate landet om det ikke dukker opp noe snart.
02:46
Publisert:

Jubel og fest i Aten etter nei-seier:

Jubel og fest i Athen etter nei-seieren
Grekerne avviser betingelsene fra kreditorene om landets låneavtale.
01:10
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.