Euro svekkes for andre dag på rad mot dollar, idet finansministre og ledere fra eurosonen tirsdag møtes for å drøfte Hellas' fremtid.

Euro er svekket til 1,1034 dollar, sammenlignet med kursen på 1,1058 dollar i New York mandag kveld.

Hellas preger valutamarkedet

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel sa at «tiden er i ferd med å løpe ut», da hun og den franske presidenten Francois Hollande kommenterte den greske befolknings avvisning av en gjeldsavtale med EU, Den europeiske sentralbank (ECB) og Det internasjonale valutafond (IMF).

- Det er åpenbart mye risiko der ute. Men hvis du ser på eurokursen, tyder den på at stemningen er langt mer stabil enn hva alle tror, sier Stan Shamu, markedsstrateg i IG i Melbourne, til Bloomberg News.

Det klare nei-flertallet i søndagens folkeavstemming har utvilsomt økt risikoen for en gresk uttreden av eurosonen. I lys av dette må gårsdagens markedsreaksjoner betegnes som fattede, sier DNB Markets i sin morgenrapport.

Det er innkalt til hastemøter i Brussel i dag. Finansministrene møtes klokken 13, mens statslederne kommer sammen klokken 18. Til sistnevnte møte er Hellas bedt om å presentere et nytt reformforslag.

Kreditorlandene i eurosonen har neppe noe særlig å fire på, og flere toppolitikere ga i oppløpet til folkeavstemmingen beskjed om at et «nei» ville føre til en «grexit».

Forhandlingsklimaet er mildt sagt betent, selv om det ifølge bankens analytikere nok hjelper at den kontroversielle finansministeren Yanis Varoufakis gikk av. Den nye finansministeren Euclid Tsakaotos skal være mer pragmatisk innstilt og mykere i stilen enn sin forgjenger.

«Vi tror fortsatt at det er mest sannsynlig at Hellas forblir i eurosonen. Den politiske viljen til å holde eurosamarbeidet intakt er høy, og Hellas er en strategisk viktig partner med sin geografiske plassering. Hellas ønsker dessuten selv å forbli i eurosonen», sier DNB Markets.

Påvirker flere valutaer

Bloomberg News fremholder at smitten fra den greske gjeldskrisen sprer seg til valutamarkedet, og at sentralbankene i blant andre Sverige og Sveits må kjempe for å unngå en kursoppgang i egne valutaer mot euro.

Den greske risikoen påvirker også markeder i Øst-Europa. Selv Bank of England, hvis økonomi viser tegn til gradvis gjeninnhenting, vil ifølge nyhetstjenesten kunne bli tvunget til å utsette en innstramming i pengepolitikken.

- Valutaer som den svenske krone og sveitsiske franc bør bekymre seg for en billigere euro. Hvis det skjer, vil det hindre landenes kamp mot lav inflasjon. BOE liker neppe tanken på at pund styrkes som tilfluktsvaluta. Dette er en europeisk sak, men en global valutarisiko, sier Stuart Bennett, sjef for valutastrategi i Banco Santander i London, til Bloomberg News.

Den tsjekkiske republikks koruna nådde i forrige uke sitt sterkeste nivå siden november 2013, nær grensen på 27 koruna pr euro som sentralbanken har påtatt seg å forsvare.

Også polske zloty og ungarske forint preges av usikkerheten rundt Hellas, som følge av landenes store gjeld i euro. Det vil kunne føre til en ny bølge av stimuleringstiltak, sier Mark McCormick, valutastrateg i Credit Agricole.

-Hvis det blir en grexit, vil vi oppleve ytterligere konvensjonelle lettelser fra disse østeuropeiske landene. Samme hva ESB gjør, vil de måtte forholde seg til det, sier McCormick til nyhetstjenesten.

Dagens norske nøkkeltall er industriproduksjonen i mai. Denne statistikken svinger mye fra måned til måned, og må derfor ifølge DNB Markets tolkes med varsomhet.

Denne gangen venter banken en oppgang på 0,3 prosent, noe som er en tidel høyere enn konsensusanslaget.

Kronen er tirsdag morgen svekket med ytterligere én øre mot euro, til 8,9277, sammenlignet med nivået ved stengetid på Oslo Børs mandag. Mot dollar er kronen i samme tidsrom svekket med nesten to øre til 8,0905.

Norske statsobligasjonsrenter med 10 års løpetid sluttet mandag på 1,760 prosent, mot 1,772 prosent fredag.

Les også på DN.no:

6.000 ansatte må gå fra oljeservicegigant

Forsikringsbransjen frykter flere tyverier i Hellas  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.