Prisene på råvarer er i kraftig nedgang, noe som understreker en stigende motvilje mot råvareinvesteringer, i en situasjon hvor Federal Reserve forbereder seg på den første rentehevingen på nesten ti år.

Det skriver The Wall Street Journal tirsdag.

Avisen fremholder at svekkelsen gjelder alt fra olje og gull til kobber, bomull og sukker. Prisen på WTI-olje var mandag under 50 dollar per fat i intradaghandel, for første gang siden april, mens gull falt 2,2 prosent til sitt laveste nivå på fem år.

Nedgangen forsterker en tilbaketrekning fra råvaresektoren som har økt i styrke de seneste månedene.

Hedgefond og andre investorer holder for første gang siden 2006 flere salgs- enn kjøpsplasseringer i gull, ifølge data fra Commodity Futures Trading Commission fredag.

Samtidig er investorenes kjøpsplasseringer i olje på sitt laveste nivå siden mars.

Investorer trakk i andre kvartal i år om lag 1,1 milliard dollar ut av fonds i råvaresektoren, ifølge fondsdataleverandøren EPFR Global.

WSJ fremholder at nedgangen i råvareprisene allerede preger finansmarkedene og verdensøkonomien, Valutaene i råvareproduserende land som Canada og Australia er i nedgang, fordi eksportinntektene svekkes, og trekker ned økonomisk vekst og sysselsetting.

Presset på råvarer intensiveres av at de globale prisene på aksjer og obligasjoner har utviklet seg positivt, som følge av en styrket amerikansk økonomi, en gjeninnhenting i Europa, og lempelig pengepolitikk over hele verden.

- Det er et spørsmål om valg av hvilken aktivaklasse du ønsker å være i, og for mange investorer er ikke råvarer den aktivaklassen, sier Edward Meir, strateg i meglerfirmaet INTL FCStone, til The Wall Street Journal.

Salgspresset drives også av forventninger om at Federal Reserve vil øke styringsrenten i løpet av månedene som kommer, et tiltak investorer tror vil ytterligere styrke dollar og presse råvareprisene, som generelt omsettes i dollar.

- Dollar vil stige, og det vil definitivt gi alvorlig motvind for olje, sier Tariq Zahir, direktør i investeringsfirmaet Tyche Capital Advisors, til avisen.

Les også:

Store utslag mot euro: Kronen har aldri hatt en like ustabil sommer

Ståle Kyllingstad: - God motivasjon å vaske gryter og rydde i pornoblader

Asia i dag: Apple midt i kinesisk storm

Se dokumentaren om tre AUF-medlemmers vei tilbake til Utøya:

Dokumentar: Tilbake til Utøya
I sommer skal ungdomsorganisasjonen AUF arrangere sommerleier på Utøya for første gang etter terrorangrepet 22. juli 2011. Se dokumentaren om veien tilbake til Utøya for lederen i AUF Mani Hussaini (27), Lars Henrik Øberg (22) og Aina Farstad (20).
15:35
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.