Juli har vært en tung måned for Kina-investorer, og en rekke norske fondskunder trekker seg ut av investeringer i landet.

Les mer om Kina på DN.no

For investeringsportalen Nordnets norske kunder er 30 prosent av norske fondsinvesteringer med eksponering i Kina solgt. Det tilsvarer 26 millioner kroner.

- Kapital ut av Kina var summert sett den klart største bevegelsen ut av noen geografisk region i juli blant våre kunder, sier investeringsøkonom Karl Oscar Strøm i Nordnet.

Karl Oscar Strøm, investeringsøkonom i Nordnet
Karl Oscar Strøm, investeringsøkonom i Nordnet

Børsuro

Etter en oppgang på 150 prosent på ett år, falt de kinesiske børsene med 30 og 40 prosent på noen uker i juni. Etter at kinesiske myndigheter så tok i bruk en krisepakke på 800 milliarder dollar, gikk de innenlandske aksjemarkedene opp henholdsvis 15 og 20 prosent i juli. Så kom et fall på over åtte prosent mandag og en rekke mindre fall i løpet av uken uken.

En sammenstilling Nordnet har gjennomført for DN viser følgende utvikling for fond som er helt eller delvis eksponert mot Kina:

 

- Betydelig kapitalstrøm

Fondsinvesteringer i Kina er et relativt lite marked for investorer som kjøper fond gjennom Nordnet. De mest kjøpte og mest eide fond er brede indeksfond på Norge, Verden, USA og Europa, opplyser Strøm.

- Likevel så vi en meget betydelig strøm av kapital ut av Kina i juni. Det finnes ingen annen løsning for et marked som er altfor dyrt enn at det faller inntil prisingen representerer fornuftige verdier igjen. Å investere i Kina kan være meget interessant, men da må prisingen først være attraktiv. Det er den ennå ikke, sier Strøm.

Svenskene flykter også

Også Nordnets svenske kunder selger seg ut av Kina. Av de ti mest solgte fondene for juli måned er fire av dem eksponert mot Kina.

- I juli har fondssparerne renset sine porteføljer for Kina-fond, sier selskapets svenske kommunikasjonssjef Johan Tidestad i en pressemelding tordag. Han viser til en oversikt over juli-utviklingen til Nordnets 270.000 svenske kontoer.

Les også på DN.no:

Høyt rangert kineser avsatt for korrupsjon  

Verdiene fordunster for supply-familiene på vestlandet

Åpner for 44-milliarders missilsalg til Saudi-Arabia

Se DNTV:

Slik skal de få OL

Slik skal de få OL
I dag bestemmes arrangørbyen for OL 2022 - slik presenterer kandidatene seg.
03:51
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.