Athens Stock Exchange er ned 15,78 prosent etter åpning mandag. Børsen har steget utover dagen, etter å ha falt med nesten 23 prosent umiddelbart etter åpning.

BAKGRUNN: Børsen i Hellas åpner igjen

- Børsfallet kunne vært større, sier sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets.

Øystein Dørum i DNB Markets. Foto: Klaudia Lech
Øystein Dørum i DNB Markets. Foto: Klaudia Lech (Foto: Dagens Næringsliv)

Han viser til at greske myndigheter har satt en grense på 30 prosents fall i enkeltaksjer, og at ingen selskaper har ikke fått lov til å falle mer enn det.

- Ekstremt

Den mest sårbare sektoren på Athen-børsen, banksektoren, er ned nesten så langt den har lov å gå. Flere av de største bankene i landet er ned 30 prosent, og bankindeksen på Athens Stock Exchange er ned oppunder 30 prosent mandag. Grekere har tatt ut milliarder av euro fra Hellas' banker, som er under stort press som følge av gjeldskrisen i landet.

En oversikt fra DNB Markets viser at børsverdien til greske banker ligger på omtrent 0,7 prosent av verdiene før finanskrisen.

- Det er ekstremt. Børsen har blitt en skygge av seg selv, og greske banker har i praksis ikke vært verdt noen ting, sier Dørum.

Les mer om Hellas-krisen på DN.no.

Lav tillitt til gjeldsavtale

I tillegg til børsfallet, kom også den svakeste PMI-indeksen i Hellas noen sinne mandag.

- Den direkte effekten av børsfallet er liten, men den sier noe om at tilliten redningspakkene og gjeldsforhandlingene med troikaen er svært lav. Det tyder på at investorer ikke har full tiltro til at det blir en bærekraftig avtale mellom Syriza og «troikaen», sier Dørum.

Tirsdag denne uken begynner Hellas på nye forhandlingsrunder med den såkalte «troikaen» – EU, Det internasjonale pengefondet (IMF) og Den europeiske sentralbanken (ECB).

Ventet 20 prosent ned

På forhånd var det ventet en børsnedgang på opp til 20 prosent. Det er også ventet at Hellas sies å forlenge forbudet mot short-salg av akjser . Short-salg av aksjer går ut på vedde på et prisfall i en gitt aksje. Det gjøres ved å låne aksjer til en gitt pris, selge dem, for så å kjøpe dem tilbake når aksjene skal overføres tilbake på et gitt tidspunkt.

Aten-børsen har ikke vært åpen siden 29. juni. Bankene ble også stengt, og det ble innført kapitalkontroll i et forsøk på å bedre den gjeldstyngede økonomien i landet.

De siste månedene har greske myndigheter, med statsminister Alexis Tsipras i spissen, vært i harde forhandlinger med kreditorene i EU. En foreløpig avtale er inngått, men ennå er ikke alle detaljene rundt den greske gjelden avklart. Hellas og kreditorene starter forhandlinger tirsdag

Børstallene er sist oppdatert kl. 15.02 mandag.

Les også på DN.no:

Landet kan gå bankerott allerede neste år

Nokia selger hele kartvirksomheten  

Oljeprisen faller for tredje dag på rad  

Se DNTV:

En gresk viking

En gresk viking
Han har hakekors på armen, liker vikinger, men er ingen nazist. Ilias Kasidiaris ønsker å ta makten i Hellas.
00:45
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.