Den norske kronen faller markert mot alle de fire store valutaene i verden mandag:

  • Så langt i mandagens handel er den amerikanske dollaren blitt over fem øre dyrere. En dollar handles i skrivende stund til 8,22 kroner.
  • Pundet ble tidligere på dagen torsdag notert til 12,84 kroner. Senere har bevegelsen snudd noe og pundet handles i skrivende stund til 12,80 kroner. Kun en gang tidligere i sommer er pundet blitt handlet til høyere nivåer. 21. juli var kursen en kort periode helt oppe i 12,85 før utviklingen snudde. Forrige gang pundet holdt seg stabilt på dagens nivåer på rundt 12,80 over en litt lengre periode var i juli 2004. Vi må altså 11 år tilbake for å finne forrige gang pundet var like dyrt.
  • Euroen handles i skrivende stund til like i overkant av ni kroner, som tilsvarer en svekkelse på i overkant av 0,2 prosent i løpet av mandagens handel.
  • Japanske yen går for 6,62 kroner, som er en svekkelse på moderate 0,1 prosent i løpet av handelen mandag.

Oljefall

Kronesvekkelsen sammenfaller med ytterligere nedgang i prisen på nordsjøolje mandag. Prisen på referansekontrakten med levering én måned frem i tid, som i nå er september-kontrakten, er ned nær en dollar siden fredagens sluttnotering og handles i skrivende stund til 51,22 dollar. Dette er det svakeste nivået siden slutten av januar i år.

Fredagens ukentlige statistikk fra Baker Hughes, som viste ytterligere oppgang i riggaktiviteten i USA, bidro ifølge Wall Street Journal til at Brent-oljen fredag sluttnoterte til det laveste nivået siden 29. januar.

Kombinert med en melding fra det iranske statlige nyhetsbyrået Irna om at landet kan øke sin produksjon med rundt en halv million fat per dag bare én uke etter at sanksjonene mot landet eventuelt oppheves senere i år, bidrar ifølge Bloomberg News til å forsterke prisfallet mandag.

Viktige makrohendelser

I tillegg til oljeprisfallet er det denne uken flere makrohendelser som kan påvirke den videre utviklingen i den norske kronen:

  • Torsdag er det rentemøte i Bank of England. I markedet er det forventninger om at den britiske sentralbanken kan komme med signaler om hvorvidt styringsrenten vil bli hevet i løpet av året.

Analytikerne i Nordea Markets venter imidlertid at sentralbanken holder renten uendret på 0,5 prosent på møtet. Sentralbankens inflasjonsrapport, som slippes samtidig som rentebeslutningen, vil trolig få mer oppmerksomhet, ifølge meglerhuset.

- Inflasjonsrapporten vil kaste mer lys over dens utsikter for vekst og inflasjon. Vi venter ingen store endringer, skriver senioranalytiker Uffe Kalmar Hansen i en morgenrapport fra meglerhuset mandag.

  • Fredag kommer den månedlige jobbrapporten fra amerikanske myndigheter. Etter signalene fra den amerikanske sentralbanken Federal Reserve i forbindelse med rentemøtet forrige uke, blir jobbrapporten, som vanligvis får mye oppmerksomhet i markedet, ekstra viktig. Dersom det amerikanske arbeidsmarkedet viser ytterligere tegn til bedring vil det kunne åpne for at den amerikanske styringsrenten blir satt opp på rentemøtet i september.

- Dette er et av de viktigste slippene før Fed-møtet i september, der vi venter en første økning på 0,25 prosentpoeng, skriver senioranalytiker Pernille Bornholdt Henneberg i en morgenrapport fra Danske Bank Markets mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Ukrainas president langer ut mot Putin

- Dette fallet er brutalt

Dårlig sommer uten VM for TV 2

Se DNTV: - Kan ikke bli noe annet enn verdens beste bil

- Kan ikke bli noe annet enn verdens beste bil
00:00
Publisert: