DNO-aksjen fortsetter å stige kraftig på Oslo Børs, som faller litt tirsdag.

DNO-aksjen stiger videre, etter selskapet endte opp i overkant av 13 prosent mandag, da de kurdiske regionale myndighetene i Nord-Irak (KRG) meldte at de vil starte månedlige betalinger til oljeselskapene i regionen for den pågående produksjonen.

KRG spesifiserte ikke om betalingene som skal startes er for de pågående eksportene eller kun for det pågående lokalsalget i regionen. Sistnevnte er en mindre del av den totale produksjonen fra DNOs flaggskipeiendel, Tawke-feltet.

Hente seg inn

De fleste analytikerne har i lengre tid fremholdt etablering av en mekanisme for jevnlige eksportbetalinger som en mulig utløsende faktor for verdsettelsen til oljeselskapene i irakisk Kurdistan.

J.P. Morgan-analytiker James Thompson er klar på at etablering av en mekanisme for jevnlige eksportbetalinger er nøkkelen til meglerhusetets investeringscase for DNO, og understreker at gjennomføringen av den første av de månedlige betalingene i september vil være den neste syretesten for aksjen.

Thompson går ut fra at betalingene innledningsvis vil være slik at operatørene kan dekke sine løpende kostnader, noe som dermed vil redusere risikoen for ytterligere forverring av DNOs balanse, og vil trolig hjelpe aksjen å hente seg inn fra den svake trenden den seneste tiden.

Utsatt

Foruten den innledende innhentingen i aksjekursen, tror J.P. Morgan-analytikeren at ytterligere oppgang vil være avhengig av økte eksporter og at gunstig oljeprisutvikling også vil komme godt med.

Thompson er særlig positiv til betalingene fordi KRG-uttalelsen kom parallelt til svakhet i oljeprisene. Han understreker imidlertid at KRGs finansielle posisjon er svært utsatt og at den kan forverres gjennom svake oljepriser og vedvarende brudd i rørledningseksportene som følge av sabotasje, noe som er et problem for øyeblikket.

Carnegie mener eksportbetalingene fra KRG er gode nyheter for DNO og utgjør en betydelig trigger for selskapet, men analytiker Kjetil Bakken understreker imidlertid at KRG også tidligere kommet med løfter, og han mener skepsisen vil vedvare frem til eksportbetalingene er et faktum.

Fortsatt problemer

Bakken viser videre til at budsjettavtalen mellom KRG og Iraks regjering har kollapset, og at KRG nå går utenom Bagdad ved å selge oljen selv. På grunn av KRGs utfordrende finansielle situasjon, har DNO og de andre oljeselskapene ennå ikke blitt betalt fullstendig.

Carnegie-analytikeren viser til at det fortsatt er problemer å overvinne for KRG, med rørledningssabotasje og potensielle juridiske utfordringer fra Bagdad.

Carnegie venter at DNO vil rapportere svake tall i andre kvartal med en ebitda rundt null. Meglerhuset har en kjøpsanbefaling på DNO med kursmål 15 kroner.

DNO-aksjen stiger 7,50 prosent til 9,25 kroner, omsatt for 116 millioner kroner, som er tredje mest på Oslo Børs.

DNB faller

DNB-aksjen faller sammen med de nordiske konkurrentene tirsdag. JP Morgan skriver i en oppdatering at utsiktene til netto renteinntekter forblir utfordrende for de nordiske bankene.

«Rekordlave renter i regionen fortsetter å tynge nordiske bankers inntekter», skriver meglerhuset og venter at situasjonen fortsetter i tredje kvartal særlig i Norge og Sverige.

Fremover venter JP Morgan at kapital, belåningsgrad og risikovekter forblir viktige temaer. De har en nøytralanbefaling på DNB med kursmål på 133 kroner. De har overvekt på Danske Bank og Nordea.

DNB-aksjen faller 1,4 prosent til 131,20 kroner, omsatt for 61 millioner, som er femte mest på Oslo Børs.

Hovedindeksen på Oslo Børs faller 0,07 prosent til 639,36 poeng, omsatt for 1,022 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Børsfallet i Aten fortsetter

Denne staten kan bli oljesmellens neste offer

Dyreste pund på elleve år

Se DNTV: Retrogolf tar av

Retrogolf tar av
Spiller hickory-golf i tweed og knestrømper.
01:49
Publisert: