Athen-børsen fortsetter nedgangen mandag, dog ikke med like stort tempo som mandagens børsdag. Athen-børsen er ned omtrent to prosent, etter en nedgang på over 16 prosent mandag.

Greske myndigheter innførte en rekke tiltak for å begrense børsnedgangen, som å forby shortsalg og begrense hvor mye en aksje kan falle med en dag til 30 prosent. Shortsalg er en metode for å vedde på, og tjene på, nedgangen til en gitt aksje.

Den greske banksektoren i landet fortsetter å stupe, og Hellas-børsen stuper greske banker faller opp mot maksgrensen tirsdag. Mandag falt den greske bankindeksen like under 30 prosent, og det samme fallet finner sted i Hellas nå.

Her er oversikten over nedgangen i utvalgte greske banker tirsdag formiddag.

  • Attica Bank -24.49%
  • National Bank of Greece -29.05%
  • Alpha Bank - 29.65%
  • Eurobank -29.7%
  • Piraeus Bank -30%
    Kilde: The Guardian

«Latterlig lavt»

Banksektoren, som i dag har en samlet verdi på under én prosent av verdiene fra før finanskrisen i 2008, er svært sårbar som følge av den langvarige gjeldskrisen i landet.

- Mistilliten investorene gir utrykk for i bankene, kan tolkes som skepsis mot gjeldsavtalen mellom Hellas og kreditorene som ligger på bordet i dag, sier sjeføkonom i DNB Markets, Øystein Dørum.

Han kaller aksjeprisene i de greske bankene «latterlig lavt».

Venter avtale 18. august

Den greske regjering anslår at en ny låneavtale med internasjonale kreditorer vil være klar innen 18. august, opplyser talskvinne Olga Gerovasili, ifølge NTB.

– Første fase slutter i dag. Neste fase begynner så onsdag, og det er der de detaljerte formuleringene skal meisles ut, sier Gerovasili til Skai TV.

Hun legger til at dersom EUs krav blir imøtekommet, er det mulig å få til en avtale innen 18. denne måneden.

Hellas har et hovedforfall på eksisterende lån 20. august.

Ser Hellas-resesjon

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets ser også svært tøffe tider for greske banker fremover.

– I lys av mandagens tall ser jeg det som helt uunngåelig at Hellas går inn i en resesjon, med fallende bnp og økende arbeidsledighet, sa han til DN etter børsfallet mandag.

Hellas’ bnp falt med 0,4 prosent i første kvartal i år, og 0,2 prosent i andre kvartal.

- Banksektoren er den mest sårbare sektoren. Hellas er avhengig av bankene, og krisen landet har vært gjennom de siste månedene har vist hvor svak banksektoren er. Bankene vil bli påvirket av svakere lån og svakere utsikter for den greske økonomien som helhet, sa Bruce mandag.

Les også på DN.no:

Russland gjør krav på Nordpolen

Råvareskvis struper investeringer

DNO stiger kraftig videre  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se DNTV: Markedets minste leilighet

Se Oslo-markedets minste leilighet
Bli med inn i leiligheten på kun 14 kvadratmeter i Nydalen.
00:43
Publisert: