Aksjeanalyser kan være ganske kjedelige greier, men analytiker Morten Nystrøm i Nordea Markets setter denne uken en ny standard med en analyse full av dramatikk og kraftig kritikk av ledelsen i de to kriserammede seismikkselskapene.

«Hvordan kan Polarcus og Dolphin, med anstrengte balanser, utføre multiklientprosjekter med negativ kontantstrøm og sette selskapet i risiko for konkurs? Dolphin hentet i andre kvartal 2015 18 millioner dollar i ny egenkapital. I det samme kvartalet brukte selskapet 23 millioner dollar på nye multiklientprosjekter. Med en forhåndsfinansiering på bare åtte millioner dollar, førte dette til at multiklientprosjektene i andre kvartal ga en negativ kontantstrøm på 16 millioner dollar. Hvorfor ble den nye egenkapitalen hentet i andre kvartal nesten brukt opp på multiklientprosjekter i det samme kvartalet? Burde ikke pengene ha blitt brukt på å styrke balansen?» spør Nystrøm i sin analyse.

Analytikeren er også hoderystende til Polarcus som solgte sitt multiklientbibliotek til TGS med en rabatt på 70 prosent av den bokførte verdien, men likevel bruker Polarcus penger på å investere i ny multiklientseismikk med en negativ kontantstrøm.   

«Etter vårt syn burde disse selskapene lære av kundene deres, nemlig oljeselskapene. Å kutte kostnader og spare på cashen gjelder ikke bare faste kostnader, det inkluderer også kapitaldisiplin i alle parametre, inkludert multiklient. For aksjonærer, obligasjonseiere og banker er det bedre å legge et skip i opplag med en kostnad på 3000 dollar per dag (en million dollar i året) enn å drive skipet med en kostnad på 170.000 dollar per dag (60 millioner dollar per år) og begrenset omsetning. Sagt på en enkel måte, dersom et selskap ikke har en robust balanse, så stopp strømmen ut av cash,» skriver Nystrøm.

Analytikeren mener at begge selskaper vil komme i brudd med lånebetingelsene innen seks måneder og at begge vil gå tom for cash med mindre selskapene begynner å legge skip i opplag.

«Markedsverdien av disse selskapene er allerede på nivåer hvor det å skaffe ny egenkapital for å endre kapitalstrukturen fremstår som svært vanskelig. Dermed fremstår etter vårt syn en konvertering av gjeld til egenkapital som trolig,» skriver Nordea Markets.

Dolphin-aksjen er ned 80 prosent så langt i år og markedsverdien er på lave 220 millioner kroner. Polarcus-aksjen er ned med 70 prosent og markedsverdien er på 134 millioner kroner. Er det noen som lurer på hvordan en konkursprising ser ut, har man to eksempler her.

Mens Polarcus og Dolphin spås å måtte legge skip i opplag, vil dette være en fordel for konkurrentene PGS, CGG og WesternGeco siden opplag vil gi lavere tilbud av 3D-seismikkskip i 2016.

«Den enes død, den annens brød,» skriver Nystrøm.  

 

Se også:

Hellstrøm tilbake i Oslo
Eyvind Hellstrøm og Terje Ness skal servere Bagatelle-meny på Oro.
03:06
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.