Kina, olje og frykt for markedsuro rev toneangivende amerikanske børsindekser i bakken før helgen.

Dow Jones industrial average opplevde det verste fallet siden 2011, med en nedgang på 3,1 prosent. I poeng var fallet det niende største noensinne.

Det betyr at den ledende amerikanske børsindeksen nå er i en såkalt korreksjon, etter at den har falt over ti prosent fra forrige topp.

Tekno-tunge Nasdaq falt 3,5 prosent mens brede S&P 500 ramlet 3,2 prosent og endte under 2000 poeng for første gang siden februar. Investorene frykter at mer er i gjære. Den såkalte fryktindeksen VIX mer enn doblet seg forrige uke, og står i 28,2 poeng før mandagens åpning – opp 47 prosent bare på fredag. Strateg David Bianco i storbanken Deutsche Bank advarer i ny analyse mot et «trolig» fall på fem-ti prosent «eller muligens mer» for S&P500.

– Det er høy risiko for en real korreksjon, skriver Bianco.

Peker på Kina

Bianco får støtte av sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Swedbank, som belager seg på en tung ukestart i Oslo og Europa.

– Det skal mye til for at det ikke blir det. Vi er allerede ti prosent nede fra toppen, og det kommer ganske sannsynlig mer nedgang nå, i tillegg til at oljeprisen fortsatt hemmer, sier Andreassen.

Ekspertene mener oppbremsingen i Kina utløste markedsuroen. Et sentralt bedriftsbarometer som ble lagt frem fredag morgen, var langt svakere enn ventet.

– Det gjør at jeg fortsatt er veldig urolig for Kina, på grunn av svært høye investeringer og uvanlig høyt gjeldsnivå, sier Andreassen.

Han frykter ikke et taktomslag i verdensøkonomien, og peker på at de fleste landene er bedre skodd nå enn før finanskrisen. Men den svakeste veksten på et kvart århundre i Kina gir grunn til bekymringer. I tillegg har aksjemarkedet stupt over 30 prosent de siste månedene. Myndighetene devaluerte overraskende valutaen i forrige uke, men tiltakene ser ikke ut til å ha hatt ønsket effekt. Wall Street Journal skriver søndag at den kinesiske sentralbanken vil igjen senke kapitalkravene i banknæringen for å få fart på utlånene.

Det internasjonale pengefondet (IMF) rykket ut i helgen for å berolige nervøse investorer. Det venter at kinesisk økonomi vil vokse 6,8 prosent i år, ned fra 7,4 prosent i 2014.

– Det er prematurt å snakke om en krise i Kina. Pengepolitikken har vært svært ekspansiv senere år, og en justering er nødvendig, sier IMF-direktør Carlo Cottarelli til Reuters.

Sjeføkonom Steinar Juel i Nordea stiller seg tvilende til Kinas evne til å justere kursen.

– Jeg tror de fleste nå setter et stort spørsmålstegn ved om veksten kan holde seg, eller om den i realiteten er så høy som kineserne sier den er. Det er noe jeg har tvilt på lenge. Kinesiske myndigheter viser liten vilje og evnte til å redusere overkapasiteten og stramme inn gjeldsboblen, sier Juel.

... og råvarer

På toppen av alt dette stuper viktige råvarer.

Et fat olje falt under 40 dollar fredag, og handles dermed på samme nivåer som under finanskrisen. Også kobber, som brukes i alt fra mikroskoper til kokekjeler, har stupt den siste tiden.

Deutsche Bank, den største europeiske banken på Wall Street, mener fallet er et «meget bekymringsfullt» signal.

– Fallet i råvarepriser er en illevarslende budbringer for veksten i verdensøkonomien. Olje- og kobberprisene er ikke lenger bare ned fra historisk høye nivåer, men nå under historiske normpriser justert for inflasjon. Råvarer har stupt, skriver Bianco.

Les hele avisen(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.