Kraftig børsfall i USA og Kina sender både Oslo Børs og oljeprisen rakt ned mandag.

Amerikanske børser falt mer enn de har gjort på fire år fredag på økt bekymring for at en oppbremsning i vekstraketten Kina. Mandag morgen raser børsene i Kina anført av Shanghai-børsen, som er ned nær ni prosent. Dermed er Shanghai-børsen ned omlag 20 prosent den siste uken.

Sjefstrateg Erlend Lødemel i Arctic Securities er foreløpig ikke bekymret. Samtidig øker risikoen for at det kan bli verre, mener han.

- Det er fare for at dette kan være starten på et «bear market» (langvarig markedsfall, red.anm), men vi har ikke det som hovedscenario, sier Lødemel til Dagens Næringsliv.

Sjeføkonom Allen Sinai i Decision Economics uttaler til Wall Street Journal at han ikke blir overrasket hvis det amerikanske markedet faller totalt 15 prosent før det snur, ifølge TDN Finans. Han anbefaler derfor investorene å være forsiktig.

- Å selge seg helt ut av aksjer ville vært en stor feil, men jeg ville lettet litt på porteføljen, sier sjeføkonomen til avisen.

Oljeprisene fortsetter å falle mandag morgen, og nordsjøolje omsettes for under 45 dollar per fat for første gang på over seks år. Nordsjøoljen er ned 1,2 dollar fatet til 44,25 dollar over natten.

Oslo Børs faller bredt og hardt der aksjene som stiger utgjør knapt en håndfull.

Statoil er ned nær tre prosent, DNB er ned fire prosent, Hydro er ned nær syv prosent, Marine Harvest er ned over fem prosent, og Norwegian er ned fire prosent, med flere.

Hovedindeksen er ned over fire prosent til 561,71 poeng.

Les også:  Panikken brer seg: - De må begynne å våkne opp
Dagens nyheter på 1-2-3
Olje- og gasselskaper står for 25 prosent av globale konkurser

Se DNtv: Marinejegernes indre liv

Marinejegernes indre liv
Sosialantropolog Tone Danielsen har forsket på det indre liv i Marinejegerkommandoen, og levde med soldatene i halvannet år.
02:44
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.