Oslo Børs korrigerte kraftig opp i likhet med øvrige europeiske toneangivende børser tirsdag etter at kinesiske myndigheter meldte om rentekutt og reduksjon i bankenes egenkapitalkrav.

På det meste var hovedindeksen opp mer enn 3,5 prosent, mnes den falt noe tilbake igjen før handelsdagen var over. Det er dermed fortsatt et stykke igjen til nivåene før den bratte nedturen.

Defensiv

ABG Sundal Collier og toppsjef Knut Brundtland har i flere måneder vært forberedt på en korreksjon. At Kina skulle være den utløsende faktoren denne gang, er imidlertid tilfeldig, mener han.

- Mange av våre råd har gått i retning av mer defensive strategier den senere tid, med et kritisk blikk på råvarer og ting som er Kina-sensitive, sier meglertoppen til DN.

Når det skjer en slik generell priskorreksjon skulle man gjerne vært undervektet i aksjer, men Brundtland vil ikke gå så langt som å si at meglerhuset har anbefalt dette.

- Vi er et meglerhus som prøver å gjøre stock-picking for kundene våre. Men i markeder som dette hjelper ikke det som mye, samme hvor du sitter. Det meste går ned med hverandre, sier han og fortsetter:

- Vi er ganske lite stresset over det, og synes det er naturlig at det skjer en korreksjon gitt at prisingen var blitt såpass høy. Vi ser også i dag at det retter seg opp over hele Europa, sier Brundtland.

Åpent vindu

ABG Sundal Collier har lyktes med ta flere selskaper på børs i år, etter et visst klabbeføre i noteringsmarkedet de siste årene.

Han tror ikke uroen i markedene vil stagge den positive utviklingen. Meglerhuset har flere noteringer på vei, spesielt i Sverige, bekrefter Brundtland.

- Et enkelt bilde på det er VIX-indeksen, også kalt frykt-indeksen, som avleser i hvilken grad markedet er klar for å ta noteringer. Den spratt kraftig opp fredag og igår, og er på vei ned igjen nå. Den må være innenfor et visst område for at det skal være forsvarlig å gå på børs, men vi har ingen tro på at dette har lukket noteringsvinduet på lang sikt, sier toppsjefen.

Spådde opptur

Sjeføkonom Erlend Lødemel i Arctic Securities har også ventet en markedskorreksjon. Han tror ikke gårsdagens mini-krakk er slutten på oppgangssykelen, og mener børsen vil hente seg inn utover høsten.

- Vi kommer sannsynligvis til å ende året høyere enn det er i dag i hvert fall, sa Lødemel til DN mandag.

Europa stiger

Oslo Børs var markert opp da hovedindeksen gjorde nok et byks tirsdag formiddag.

Kinas sentralbank varslet da kutt i den ettårige utlåns- og innskuddrenten med 0,25 prosentpoeng, samtidig som bankenes reservekravsrate ble nedjustert med 0,5 prosentpoeng, ifølge TDN Finans.

Sentralbanken erkjenner imidlertid at det er vanskelig å opprettholde stabiliteten.

Europeiske børser steg markert. London-børsen var opp 2,38 prosent, Frankfurt-børsen steg 4,57 prosent, mens Paris-børsen var opp nærmere fire prosent.

Oljeprisen har også løftet seg noe fra nivåene den ble omsatt til mandag kveld. Nå koster et fat nordsjøolje 43,44 dollar, en oppgang på 0,75 dollar. Den amerikanske WTI-oljen omsettes fortsatt til under 40 dollar fatet på 39,12 dollar.

Sell in May....

Den siste uken har hovedindeksen på Oslo Børs falt 6,8 prosent, mens nedgangen er 11 prosent på den siste måneden. På de tre siste månedene er indeksen ned 12,5 prosent, noe som gir sannhet til det gamle aksjeordspråket om å selge i mai og holde seg vekk.

Hovedindeksen stengte ned 2,84 prosent til 570,99 poeng. Det ble omsatt aksjer for 5,2 milliarder kroner.

Les også: Kinesisk professor: - Fikk panikk og handlet deretter

100 Statoil-milliarder borte  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.