Etter tre dager med kraftig børsfall, har nøkkelindeksen ved de to kinesiske børsene stabilisert seg onsdag.

Tirsdag kuttet kinesiske myndigheter både signalrenten og bankenes reservekravsrate. Tiltakene betyr at bankene kan låne ut mer til lavere pris.

Sjeføkonom Kari Due-Andresen og seniorøkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken Capital Markets tror myndighetene ønsker å sende et signal om at de har kontroll.

- Selv ser vi på de siste tiltakene fra de kinesiske myndighetene som positivt, men er på ingen måte overbevist om at det er nok til å stabilisere situasjonen og nå årets vekstmål på syv prosent, skriver de i meglerhusets morgenrapport.

Strukturelle problemer

Kinesiske myndigheter sende sjokkbølger gjennom markedene, da de nylig startet nedjusteringen av sin valuta mot amerikanske dollar.

- Tilførsel og frigjøring av likviditet er viktig etter den relativt omfattende kapitalflukten som nå har funnet sted, skriver Due-Andresen og Mork i onsdagens morgenrapport.

Samtidig understreker de at myndighetenes iherdige forsøk på å stabilisere økonomien kun virker stimulerende på etterspørselen.

- Myndighetene gjør ikke noe for å lette på de store strukturproblemene. Disse blir verre jo lenger en utsetter å gjøre noe med dem, skriver de i morgenrapporten.

- Kinesiske myndigheter står med andre ord overfor et svært omfang av ulike problemer. Det er som om de skulle forsøke å dosere brems og gass separat for hvert enkelt hjul på en 16-hjuls trailer. Lett er det ikke. Men de forsøker altså å vise at de er på hogget, skriver Mork og Due-Andresen.

Venter ytterligere fall

Tirsdagens nyhet løftet børsene i Europa, inkludert Oslo Børs. Senere på dagen åpnet også de amerikanske børsene opp, før stemningen snudde like før stengetid.

-  Dette er stimulans til kinesisk økonomi, og dette har vi ventet på lenge, sa sjefanalytiker Erik Bruce til DN, like etter at kuttene ble kjent.

Det var femte gangen People’s Bank of China (PBoC) senket renten i år. Senioranalytiker Kjersti Haugland i DNB Markets venter flere kutt fremover.

- I løpet av det siste året har sentralbanken kuttet med til sammen 2 prosentpoeng i reservekravet og med 1,4 prosentpoeng i rentene, påpeker hun i meglerhusets morgenrapport onsdag.

- PBoC melder om at målet er å redusere bedriftenes finansieringskostnader, men gjennomslaget til bankenes utlånsrenter har så langt har vært begrenset. Vi tror målet denne gangen vel så mye er å hindre at det negative aksjemarkedssentimentet brer seg ut i realøkonomien, skriver Haugland.

Heller ikke hun er overbevist om at dette er nok. Haugland skriver at DNB Markets tror «de overprisede kinesiske aksjemarkedene vil falle videre fremover».

Advarte mot å overdramatiser

Tirsdag advarte økonomiprofessor Xiaozu Wang ved Fudan University i Shanghai mot å overdramatisere. Overfor DN  forklarte han det kraftige børsfallet i starten av uken med naturlig markedsdynamikk.

- Det som har skjedd, er at det kom flere nyheter på en gang. Vi så en veldig typisk markedsbevegelse: Mange ble tatt på sengen. De fikk panikk og handlet deretter, sier Wang til DN.

Han avviste samtidig at kinesisk økonomi er på vei ned en utforbakke, og understreket at myndighetene  har flere verktøy på lager dersom situasjonen skulle forverre seg.

Wang mener det ikke bør overraske noen at den økonomiske veksten faller fra et nivå som har vært oppe i ni prosent. Kina har lenge varslet reformer og omstrukturering av økonomien, påpekte han.

- Veksten avtar, men dette betyr ikke slutten på verden, sier professoren.

Se DNtv: Kongekrabber på hotell

Landkrabber
I innlandet en halvtime fra Gardermoen flyplass skal Norway King Crab sende levende kongekrabber til hele verden.
01:52
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.