Oslo Børs stiger markert torsdag, støttet av global børsoppgang og høyere oljepriser.

På Oslo Børs, ledes oppgangen an av oljeselskapet DNO, etter at de kurdiske regionale myndighetene i Nord-Irak (KRG) i morgentimene torsdag meldte at det nå er blitt godkjent en allokering på 75-100 millioner dollar til de oljeeksporterende selskapene i regionen, som skal gjennomføres i første halvdel av september.

Størrelsen på betalingen er i tråd med nylige indikasjoner fra selskapene i regionen, blant andre DNO. Flere analytikere har imidlertid satt spørsmålstegn ved KRGs kapasitet til å gjennomføre betalingene til oljeselskapene. At allokeringer av den ventede størrelsen faktisk er godkjent av de kurdiske myndighetene, blir derfor tolket positivt.

Pareto Securities skriver at det ventes at fordelingen av disse midlene mellom selskapene blir i tråd med tidligere betalinger. Den seneste eksportbetalingen fra KRG ble gjort i desember, og var på 75 millioner dollar, hvor 30 millioner gikk til DNOs Tawke-felt, 30 millioner til Taq Taq, og 15 millioner gikk til Shaikan-feltet.

Dette ga DNO rundt 21 millioner dollar, Genel Energy rundt 24 millioner dollar og Gulf Keystone Petroleum rundt 15 millioner dollar.

Pareto har kjøpsanbefaling på både DNO, Genel og Gulf Keystone, med kursmål på henholdsvis 23 kroner, 800 pence og 40 pence.

DNB Markets venter at DNO blir tildelt rundt en fjerdedel av den totale allokeringen til oljeselskapene, og er således på linje med Paretos forventinger.

DNB fremhever at et viktig spørsmål er hvorvidt KRG har råd til å øke allokeringen fremover, slik det er blitt kommunisert gjentatte ganger. Meglerhuset estimerer KRG behøver en oljepris på 31 dollar fatet for å dekke lønn til statlig ansatte og lignende, mens en oljepris på 47 dollar vil være nødvendig for å dekke hele KRGs budsjett kun fra oljesalgene.

«Med vårt oljeprisestimat for 2016 på 65 dollar fatet, tror vi KRG har evnen til å starte å betale selskapene for eksporten», skriver DNB.

DNO-aksjen stiger 10,5 prosent til 8,34 kroner, omsatt for 107 millioner kroner, og er med det blant de ti mest omsatte aksjene på Oslo Børs.

Også Seadrill stiger solid torsdag etter at selskapet har lagt frem sin rapport for andre kvartal.

DNB Markets mener den solide børsutviklingen for Seadrill-aksjen er uberettiget. Meglerhuset viser til at ebitda-guidingen for tredje kvartal var svakere enn ventet og at Seadrill har kommet til enighet med Husky om å redusere dagraten for «West Mira», som følge av forsinket levering av riggen, og skriver at aksjen skulle prestert svakere enn de sammenlignbare selskapene i dagens handel.

Pareto Securities beskriver rapporten som nøytral, og skriver at ratenedjusteringen for «Mira» var ventet. Samtidig understrekes det at avtale om leveringsutsettelser av nybygg er helt essensielt for selskapet, ettersom det nå ikke vil ha noe finansieringsbehov før i 2017, når et obligasjonslån på én milliard dollar forfaller.

Seadrill-aksjen stiger 2,7 prosent til 29,6 kroner, omsatt for 164 millioner kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs stiger 1,37 prosent til 583,31 poeng, omsatt for 2,4 milliarder kroner.

Les også:
Bloomberg: Kina har intervenert i aksjemarkedet
Her kutter NOV 900 ansatte  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.