For andre dag på rad stiger oljeprisen kraftig.

Fredag ettermiddag i 18-tiden steg prisen på nordsjøolje til over 50 dollar fatet. I 19.45-tiden handles fatet til 50,63 dollar. Det er en oppgang på 3,00 dollar siden torsdag kveld, eller 6,3 prosent.

De siste dagenes oppgang gjør at prisen på frontkontrakten for råolje av Brent-kvalitet, som nå betyr olje for levering i oktober, har sin første ukentlige opptur på ni uker. Likevel skal man ikke lenger tilbake enn til begynnelsen av forrige uke før man finner priser på dagens nivå.

Årsaken er at oljeprisen falt bratt under markedsuroen i slutten av forrige uke og begynnelsen av denne uken.

Ifølge et notat fra tyske Commerzbank kan torsdagens kraftige oppgang i oljeprisen skyldes investorer som hadde behov for å dekke inn såkalte shortposisjoner. Shortposisjoner innebærer at man vedder på at oljeprisen skal falle videre.

Les også: Kraftig løft i oljeprisen

I notatet skriver banken at den ikke forventer et tilsvarende prishopp i nær fremtid fordi det i dagens marked er større tilbud enn etterspørsel etter olje.

- Men i det korte bildet kan Brent stige til 50 dollar fatet og WTI til 45 dollar fatet, skriver Commerzbanks oljeanalytikere.

Den amerikanske lettoljen WTI omsettes fredag kveld 45,60 dollar, en oppgang på 3 dollar siden torsdag kveld, eller 7,1 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.