Oslo Børs åpnet markert høyere fredag, før den falt noe tilbake, men den hentet seg inn på ettermiddagen. Utviklingen på børsen fulgte bevegelsene i oljeprisen og oljerelaterte aksjer steg.

Med fredagens oppgang hentet børsen inn det meste av nedgangen i begynnelsen av uken. VEd ukeslutt var hovedinkdesen kun ned 0,37 prosent fra sluttnivået forrige fredag.

Brent 1. posisjon, som er oktober-kontrakten, ble handlet rundt 49,40 dollar per fat da Oslo Børs stengte fredag, mens kontrakten ble handlet i underkant av 45,5 dollar per fat ved stengetid for Oslo Børs torsdag.

Les også: Oljeprisen fortsetter oppturen

Norwegian Oil Trading skriver i en oppdatering at de venter at den positive trenden for Brent-olje vil være midlertidig og advarer om at nedgangen kan komme like raskt som oppgangen i går. Torsdag steg frontkontraktene både for WTI-olje og Brent-olje over ti prosent.

«Vi venter en svak avslutning for olje i dag», skriver analytikerne i Norwegian Oil Trading.

Kjempeløft i Seadrill

Seadrill fortsatte oppgangen fra torsdag, da selskapet la frem resultatet for andre kvartal.

Arctic Securities og Société Générale gjentar sine holdanbefalinger etter resultatfremleggelsen med kursmål på henholdsvis 83,4 kroner og 86,0 kroner.

DNB Markets gjentar på sin side en salgsanbefaling på Seadrill-aksjen med kursmål 45 kroner. Fondsfinans fastholder sin salgsanbefaling med et uendret kursmål 40 kroner, ifølge oppdateringer fredag.

DNB Markets skriver at riggmarkedet fremdeles handler om utsiktene 2017 og videre, og presiserer at de mener Seadrill vil måtte gjøre noe med selskapets kapitalstruktur og likviditet innen andre halvår 2017.

Société Générale stiller seg også spørsmålet om hvorvidt Seadrill vil klare å håndtere den finansielle situasjonen og konkluderer med et «ja», noe de mener forsvarer kursmålet på 86 kroner.

Arctic Securities skriver at de sliter med å se et scenario hvor Seadrill vil ha begrenset tilgang til kapitalmarkedene hvor obligasjonseiere må ta tap, og er således positive til obligasjoner i Seadrill.

«Men, vi holder oss foreløpig til vår hold-anbefaling og kursmål ettersom vi ser mangel på kortsiktige katalysatorer med unntak av oljeprisen», heter det i Arctic Securities' oppdatering.

Credit Suisse kutter sitt Seadrill-kursmål med 30 prosent fra 10 til 7 dollar pr aksje etter kvartalsrapporten. Meglerhuset holder fast ved sin nøytral-anbefaling på aksjen.

Seadrill steg 11,61 prosent til 62,00 kroner, omsatt for 411 millioner kroner.

Tøft for BW Offshore

Blant selskapene som la frem resultater fredag var BW Offshore, som falt 12,18 prosent til 3,10 kroner.

SEB skriver i en oppdatering fredag at selskapet i deres førstekvartalspresentasjon anla en optimistisk tone, men at denne nå har endret seg noe.

«Men, gitt visibiliteten på faste kontrakter, og vår forventning for kontraktsforlengelser, tror vi ikke meravkastning for aksjen er avhengig av kontrakter for nye enheter», heter det. SEB har en kjøpsanbefaling på BW Offshore-aksjen med kursmål 6,5 kroner.

Oppgraderer Golden Ocean

Clarksons Platou Securities oppgraderer Golden Ocean-aksjen til kjøp fra nøytral etter at selskapet la frem resultater torsdag, mens Evercore ISI gjentar hold-anbefaling, det fremgår av oppdateringer fra meglerhusene.

Analytiker Frode Mørkedal i Clarksons Platou Securities mener eiendelsverdiene nå har bunnet ut og at Golden Oceans finansielle posisjon er sterk nok til å tåle rater på 10.000 dollar dagen gjennom 2017.

Etter at aksjen har falt den seneste tiden handles den med en betydelig rabatt til Mørkedals verdijustert egenkapital-estimat, som er 3,7 dollar.

Analytiker Jonathan Chappell i Evercore ISI mener også at Golden Ocean har en sterk nok balanse til å komme seg gjennom et svakt marked frem til 2017.

I oppdateringen oppfordrer Chappell imidlertid investorene til «å holde seg på sidelinjen» i lys av få triggere og usikkerhet knyttet til utviklingen i Kina.

Chappell er ikke overbevist om en bærekraftig oppgang i ratene, men skriver at når han blir det vil Golden Ocean være godt posisjonert med en stor, fullt spot-eksponert flåte med en håndterbar kapitalstruktur.

Evercore ISI har et tolvmåneders kursmål på 3,50 dollar pr aksje som er nedjustert fra 4,00 dollar per aksje fra før rapporten.

Clarksons Platou Securities gjentar kursmålet på fire dollar per aksje.

Dersom capesize-ratene stiger til 20.000 dollar pr dag kan aksjen stige til fem dollar per aksje, mener Mørkedal.

Danske Bank Markets anbefaler fredag kjøp av Golden Ocean-aksjen etter fusjonen med Knightsbridge. Meglerhusets nye kursmål er 5,5 dollar pr aksje.

Meglerhuset skriver at tørrbulk-markedet ikke kunne ha vært i en verre forfatning, men at eiendelsverdiene synes å ha bunnet ut.

Lave rateforventninger for andre halvår 2015 gir rom for positive overraskelse og utgjør sammen med selskapets sterke balanse utgjør en interessant kjøpsmulighet, fremgår det.

Golden Ocean-aksjen steg 11,59 prosent til 26,00 kroner, omsatt for 32 millioner kroner.

Oppgraderer Aker Solutions

UBS har oppgradert Aker Solutions-aksjen til nøytral fra selg etter at aksjen har underprestert den seneste tiden. Meglerhuset har tidligere ment at markedet priset inn for mye effekt av kostnadskutt for selskapet, det fremgår av en oppdatering fredag.

Meglerhuset skriver at Aker Solutions har solid nok balanse til å komme gjennom negativ fri kontantstrøm i 2015.

UBS venter at selskapet vil få en negativ fri kontantstrøm på 1,5 milliarder kroner i 2015 og at denne vil bedres til positive 100 millioner kroner i 2016.

«Vi fortsetter å mene at bedring i investeringene offshore er lite sannsynlig i 2016 på grunn av volatiliteten i oljeprisen og at produsentene fokuserer på kapitaldisiplin», heter det.

Meglerhuset venter svak ordreinngang fremover og deres eps-estimater for 2016 og 2017 ligger henholdsvis 15 prosent og 35 prosent under konsensus.

Dette ventes å holde tilbake aksjen også fremover.

«Vi mener Schlumbergers nylige annonsering om å kjøpe Cameron ikke endrer konkurranselandskapet, men at det er et klart signal på tillit til offshore olje- og gassinvesteringene på lang sikt», heter det.

Aker Solutions-aksjen steg 10,24 prosent til 34,43 kroner, omsatt for 54 millioner.

Hovedindeksen på Oslo Børs endte opp 1,23 prosent til 593,40 poeng, omsatt for 4,489 milliarder kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.