Swedbanks aksjestrateg Peter Hermanrud har vanligvis en meget god nese for utviklingen i aksjemarkedet, men det gikk helt i ball da meglerhuset 11. august tok inn BW Offshore i sin anbefalte ukeportefølje.

«BW Offshore handles på litt under 14 prosent utbytte-yield, noe vi anser som bærekraftig i overskuelig fremtid. Balansen er god, og gitt de relativt lange kontraktene og lav oljepris break-even for de fleste av feltene, ser vi på BWO som en aksje med positiv risk/reward,» var Swedbanks begrunnelse for å ta aksjen inn i porteføljen.

Selv om kursen falt ni prosent den første uken, fikk aksjen fornyet tillit uken etter, og 18. august ble det gjentatt at utbyttenivået var «bærekraftig».

Men også den andre uken med BW Offshore-aksjen i porteføljen endte med forferdelse, aksjen falt nye 17,7 prosent. Da var tålmodigheten slutt for Hermanrud som ved inngangen til forrige uke kastet aksjen ut med en samlet negativ avkastning på 26,3 prosent. Det var en klok beslutning fordi sist fredag kom selskapet med resultatet for andre kvartal, hvor det også ble informert om at utbyttet for kvartalet ble halvert fra to til en dollarcent.

Trøsten for Swedbank får være at på grunn av kollapsen i aksjekurs, har utbytteyielden bare falt til 10,8 prosent. Utbytteyield beregnes ved å dele utbyttet på aksjekursen. Når aksjekursen faller, gitt uendret utbytte, vil yielden øke. Fortsetter kursfallet i BW Offshore-aksjen er det bare et spørsmål om tid før utbytteyielden er tilbake på rundt 14 prosent, selv med halvering av utbyttet. Slik sett får Swedbank kanskje rett i at en utbytteyield på 14 prosent er bærekraftig, også i «overskuelig fremtid». Men meglerhuset hadde neppe tenkt seg dette skulle skje ved at BW Offshore-kursen kollapset.

BW Offshores rapport for andre kvartal var skuffende.

«Våre bekymringer knyttet til utsiktene for BW Offshore ble i store trekk bekreftet av Q2-rapporten før helgen. Utbyttet ble redusert, og samtidig ble utsettelsen av Catcher FPSO og forsinkelsen knyttet til Cidade de Sao Mateus bekreftet. Vi venter at usikkerhet rundt gjeldsnivå i forhold til EBITDA og rundt utbyttet kommer til å vedvare fremover og vi opprettholder salgsanbefalingen på aksjen. Kursmålet er redusert fra NOK 3.20 til NOK 2.80 pr aksje. Kursen var fredag ned drøye 12 prosent og verdsettelsen stengte på NOK 3.10 pr aksje,» skriver DNB Markets i sin morgenrapport i dag.

 

Se også:

De neste årene blir noe helt annet for Norge
Sjeføkonom Magnus Andreassen og sjefstrateg Peter Hermanrud forteller om konsekvensene av oljeprisfallet. Video:Hampus Lundgren
01:58
Publisert:
 

 

 

 

       

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.